Hlavní obsah

Írán zadržel v Hormuzském průlivu britský tanker

Aktualizováno

Íránské revoluční gardy v pátek oznámily, že v Hormuzském průlivu zadržely britský ropný tanker. Podle íránské státní televize Press TV plavidlo nerespektovalo mezinárodní námořní právo. Není to první podobný incident v této oblasti.

Foto: Handout, Reuters

Tanker Stena Impero

Článek

Íránská televize informovala, že íránské revoluční gardy zadržely tanker Stena Impero a donutily ho doplout do íránského přístavu.

Podle revolučních gard plavidlo „nerespektovalo mezinárodní námořní právo” a nereagovalo na výzvy Íránských revolučních gard. Podle britských zdrojů šlo o tanker s 23členou posádkou plující pod britskou vlajkou, který provozuje švédská společnost Stena Bulka. Namířeno měl do Saúdské Arábie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hormuzský průliv

Později se objevila informace, že v Hormuzském průliv prudce změnil směr další tanker. Podle agentury Reuters jde o tanker Mesdar provozovaný britskou firmou a plující pod vlajkou Libérie.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt později oznámil, že byly zadrženy dva tankery - jeden plul pod britskou vlajkou a druhý pod vlajkou Libérie. Íránské revoluční gardy ale podle médií popřely, že by zadržely plavidlo Mesdar, to se údajně vrátilo na původní trasu.

Podle Hunta jsou mezi posádkami tankerů lidé různých národností, Britové ale ne.

„Jsem velmi znepokojený zadržením dvou plavidel íránskými úřady v Hormuzském průlivu," řekl ministr Hunt. Dodal, že svolává jednání výboru pro krizové situace COBRA, který se poradí, jak zajistit propuštění zadržených plavidel. Jejich zadržení Hunt označil za „nepřijatelné”.

„Je naprosto klíčové, aby byla v oblasti dodržována svoboda námořního pohybu a aby všechny lodě tam mohly volně proplouvat,” řekl také britský ministr.

V oblasti Hormuzského průlivu se v minulých týdnech stalo několik incidentů, při nichž byly napadeny tankery. Několik tankerů se stalo obětí útoků pomocí výbušnin, zřejmě přísavných min. Útoky USA připisují Íránu, který to ale popírá. [celá zpráva]

Jiný britský tanker se Íránci pokusili zadržet i v polovině minulého týdne, ale doprovodná britská loď tomu zabránila. [celá zpráva]

Informace o zadržení britského tankeru přichází v den, kdy gibraltarský nejvyšší soud prodloužil termín pro zadržení íránského ropného tankeru na Gibraltaru do 15. srpna. Íránský tanker Grace 1 tam byl zadržen 4. července s podezřením, že veze ropu do Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám