Hlavní obsah

K jakému patříte etniku? přilila olej do ohně Trumpova poradkyně

Washington
Aktualizováno

Do debaty o narážkách amerického prezidenta Donalda Trumpa na původ čtyř kongresmanek přispěla v úterý svým dílem také prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová. Reportéra, který jí kladl otázky na prezidentovy výroky, se zeptala na jeho etnicitu, píše server The Guardian.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Kellyanne Conwayová

Článek

Když Conwayová hájila Trumpovy výroky o demokratických kongresmankách, které by se měly vrátit do země původu a místo kritiky USA řešit tamní problémy, novinář serveru BeltwayBreakfas Andrew Feinberg se jí zeptal: „Jestliže prezident řekl těmto čtyřem kongresmankám, aby se vrátily do země svého původu, tak jakých zemí se to týkalo?”

Conwayová mu neodpověděla a vypálila otázku: „Jaká je vaše etnická příslušnost?“

„Proč je to důležité?“ reagoval zaskočený Feinberg.

Conwayová místo reakce pokračovala ve výpadech: „Protože se ptám. Moji předkové jsou z Irska a Itálie.“

„Moje etnická příslušnost není důležitá pro otázku, kterou kladu,“ namítal  Feinberg, ale marně.

„Ne, je (to důležité), protože se ptáte a on (Trump) řekl, ze země, ze které pocházejí,“ řekla Conwayová a bránila mu v zopakování otázky: „Vy znáte vše, co řekl.“

Conwayová následně doplnila, že Trump už k věci publikoval spoustu vyjádření a že kontroverzní výroky zazněly v širším kontextu.

CNN zdůraznila, že tato šokující slova řekla vysoce postavená prezidentova poradkyně na půdě Bílého domu v roce 2019.

Otázka novináře nebyla nimráním v detailech, jak by se mohlo zdát. Tři ze čtyř demokratických kongresmanek, které Trump vyzval, aby se vrátily do země svého původu, se totiž narodily v USA. Alexandria Ocasio-Cortezová pochází ze státu New York, Ayanna Pressleyová z Massachusetts and Rashida Tlaibová Michiganu. Jen Ilhan Omarová se narodila v Somálsku. Má ovšem americké občanství.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Demokratické kongresmanky (zleva) Rashida Tlaibová, jež má rodinu v Palestině, Ilhana Omarová, která je původem ze Somálska, Černoška Ayanna Pressleyová a Alexandria Ocasiová-Cortezová s portorickými kořeny

Conwayová o několik hodin později mírnila, co řekla, když v tweetu uvedla: „Nebylo to míněno neuctivě. Všichni odněkud původně pocházíme.“ Zdůraznila, že ona je hrdá na svůj původ i na to, že je Američanka. Podle CNN se tím vše jen pokoušela překroutit.

Feinberg pak poradkyni na Twitteru odpověděl, že jeho předkové pocházeli z Polska, Litvy, Lotyšska a Ruska.

Urážlivé útoky prezidenta proti kongresmankám odsoudila v úterý i demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Republikáni ovšem byli většinou proti, což ocenil i Trump, podle nějž demokraty vede „hořkost a nenávist”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám