Hlavní obsah

V ruském batyskafu, kde hořelo, byl jaderný reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V havarovaném ruském batyskafu byl jaderný reaktor, oznámil ve čtvrtek ministr obrany Sergej Šojgu. Tvrdí, že reaktor nebyl poškozen, napsala agentura TASS. Příčinou nehody, při níž zahynulo 14 lidí, byl podle jeho slov požár v akumulátorové sekci, který se ale nerozšířil.

Foto: ČTK/AP

Ruská miniponorka AS-34.

Článek

„Hlavní příčina incidentu se zjistila – byl to požár v akumulátorovém prostoru,“ řekl Šojgu. Oheň měl podle jeho slov „určité rozpětí“, ale nerozšířil se.

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministr oznámil, že plavidlo je opravitelné. „Po prvním posouzení je oprava možná. V našem případě to není jen možné, ale povinné,“ řekl Šojgu. Jak dlouho by měla oprava trvat, se nyní zjišťuje.

„Jaderné zařízení bylo v daném aparátu zcela izolované a opuštěné. Navíc posádka provedla všechna nezbytná opatření k ochraně zařízení a to je plně funkční,“ řekl ministr obrany. To podle něj dává naději na „poměrně krátký čas na obnovu přístroje“.

Na zařízení pro hloubkové ponory vypukl v pondělí požár, během nějž zahynulo 14 lidí. Všichni se měli otrávit kouřem. Příčiny neštěstí se vyšetřují.

Pozůstalým po obětech neštěstí bude vyplaceno odškodnění, jeho výše bude odpovídat počtu let strávených na ponorce. Šojgu slíbil, že by ministerstvo mělo pomáhat rodinám v případě potřeby se získáním bydlení a studijních stipendií pro děti.

Jméno a typ podmořského plavidla nebyly zveřejněny s odkazem na státní tajemství. Tajuplná zůstává i mise ponorky. Ministerstvo obrany se omezilo na sdělení, že se experti na plavidle zabývali výzkumem zemské hydrosféry v ruských teritoriálních vodách Barentsova moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám