Hlavní obsah

Vatikán nechá otevřít hrobky kvůli hledání zmizelé dívky

– Vatikán

Vatikán nechá otevřít dvě hrobky na malém hřbitově poblíž Svatopetrské baziliky a prověří, zda ostatky obsahují DNA před 36 lety zmizelé dcery služebníka papeže Jana Pavla II. Emanuely Orlandiové. Napsala to agentura ANSA.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Článek

Patnáctiletá dívka se ztratila v červenci 1983 v Římě a oficiálně nejsou o jejím osudu žádné konkrétní informace. Rodina dívky dlouhodobě požaduje, aby Vatikán zveřejnil dokumentaci o případu.

V úterním prohlášení Vatikánu se uvádí, že hrobky budou otevřeny 11. července za přítomnosti členů rodiny Orlandiových. Nařízení otevřít hroby předcházel anonymní tip adresovaný rodině, který nabádá vyšetřovatele, aby na hřbitově poblíž Svatopetrské baziliky prozkoumali sochu anděla a směr, kterým ukazuje.

Zmizení Orlandiové je podle agentury Reuters jednou z největších moderních záhad v sídle katolické církve a zároveň předmětem divokých spekulací italských médií. O jejím zmizení vznikla řada teorií; podle jedné za ním stojí mafie, podle jiné byla dívka unesena s cílem přimět Itálii k propuštění tureckého teroristy Mehmeta Aliho Agcy, který v roce 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí vážně postřelil tehdejšího papeže Jana Pavla II. Podle jiných hypotéz nemělo zmizení žádnou spojitost s Vatikánem a jednalo se o čistě kriminální motiv znásilnění.

Případ si znovu získal pozornost loni v prosinci, když se při renovaci jedné z budov diplomatického zastoupení Vatikánu v Římě našly dvě sady lidských kostí. Analýza DNA však vyvrátila, že by patřily Orlandiové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám