Hlavní obsah

Skandál v letectvu USA: velení tolerovalo znásilňování kadetek

Novinky, Alexandr Petrželka, DPA
COLORADO SPRINGS

Pět vysokých důstojníků Vojenské akademie letectva USA v Colorado Springs přijde o kariéru kvůli utajování a zlehčování sexuálního násilí, k němuž v prestižní vojenské škole docházelo. Přes 50 posluchaček školy bylo v posledních 10 letech znásilněno či sexuálně obtěžováno. Velká část případů byla velením akademie smetena ze stolu nebo potrestána nedostatečně.

Článek

Případ vyšetřuje vojenská komise a svědkyně z řad kadetek vypovídaly i před kongresovými výbory. Uvedly, že se obávaly násilí ze strany spolužáků ohlásit a že musely čelit zastrašování i hrozbám vyloučením ze školy.

Vedení školy se má změnit

Skandál propukl plnou silou minulý týden, když se členky sněmovní komise obrátily dopisem na náměstka velitele vzdušných sil USA Jamese Rocheho. Požadovaly přísné tresty pro násilníky a vytvoření příznivějšího ovzduší na akademii, aby nadále k podobným událostem nedocházelo.

"Musí dojít ke změně (ve velení školy)," připustil v Kongresu Roche. "Jmenování nového velení akademie je v bytostném zájmu školy i amerického letectva," dodal s tím, že jeden z velitelů akademie má být penzionován a další čtyři odvoláni z funkcí. V pětici nových velitelů mají být i dvě ženy. Některým kadetkám i vyšetřovatelům je to však málo.

Kosmetické změny nestačí

"Ukázali, že jsou neschopní vedoucí," prohlásila o vedení školy dnes 23letá absolventka akademie Jessica Brakeyová. "Plácnout je přes ruku za to všechno je docela málo. Tutlali přece zločiny, nebo snad ne?"

"Ne, nejsem spokojená," reagovala na Rocheho zprávu senátorka Hillary Rodham Clintonová. "Je to dobrý krok, ale není to závažná a hluboká změna," dodala.

Škola přijme přísná opatření

Podle listu The Denver Post mají být sesazeni druhý nejvyšší šéf akademie generál Taco Gilbert III, plukovníci Steve Eddy a Bob Eskridge a šéfka výcviku kadetů plukovnice Sue Slavecová. Generál John R. Dallager odejde z funkce velitele v červnu, kdy má jít do důchodu. Velení letectva vedle výměny velitelů akademie, kde studuje celkem 4100 budoucích vojenských pilotů, chystá speciální přípravu školních lékařů zaměřenou na sexuální vztahy mezi kadety, záruky beztrestnosti kadetkám, jež sexuální útoky ohlásí, zavedení trestu vyloučení pro nezletilé kadety za pití alkoholu i pro ty, kdo jim přístup k alkoholu umožní, a další opatření. Z čestných míst školy a akademického kampusu má být rovněž odstraněno heslo Dejte sem chlapy.

Reklama

Výběr článků

Načítám