Hlavní obsah

Války a bída vyhnaly z domovů přes 70 milionů lidí

Na světě bylo v loňském roce 70,8 milionu uprchlíků, oznámila OSN. Je to nejvyšší počet lidí bez domova, který organizace registruje od roku 1950. Pro ilustraci, je to stejné, jako kdyby byla na útěku celá Francie, napsal list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Stringer, Reuters

Migranti na cestě z Maroka do Španělska.

Článek

Více než polovina běženců zůstává ve své domovské zemi, zbývajících 26 milionů žije v sousedních zemích. Jedna třetina uprchlíků nalezla útočiště v nejchudších zemích světa. Do EU se dostalo pouze devět procent migrantů z celého světa.

Vloni opustilo své domovy každý den 37 tisíc lidí, uvedl úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Celkový počet běženců v loňském roce je o 2,3 miliony vyšší než o rok dříve. Počet lidí, kteří utíkají ze svých domovů kvůli válečným konfliktům či bídě, se za posledních dvacet let zdvojnásobil. Každý druhý běženec je mladší 18 let.

Země, z nichž se rekrutuje nejvíce běženců
ZeměPočet běženců
Sýrie6,7 milionu
Afghánistán2,7 milionu
Jižní Súdán2,3 milionu
Barma1,1 milionu
Somálsko950 tisíc
Súdán725 tisíc
Demokratická republika Kongo710 tisíc
Středoafrická republika591 tisíc
Eritrea507 tisíc
Burundi388 tisíc
Zdroj: UNHCR

Většina lidí (41,3 milionu), která opouští své domovy, se však nedostane za hranice své vlasti, ale jsou takzvanými vnitřními vysídlenci. Mimo svou vlast žije v současné době 25,9 milionu lidí.

Zhruba 80 procent běženců se rekrutuje z oblastí, v nichž probíhá konflikt delší dobu, výjimkou není válečné období trvající 20 let, připomíná list Süddeutsche Zeitung s odkazem na zprávu OSN.

V současné době se stává zemí s nejvyšším počtem žádostí o azyl Venezuela, země Latinské Ameriky, která trpí politickým i hospodářským chaosem. Ze země se pokouší dostat 342 tisíc osob.

Země, které přijímají nejvíce uprchlíků
ZeměPočet přijatých běženců
Turecko3,7 milionu
Pákistán1,4 milionu
Uganda1,17 milionu
Súdán1,07 milionu
Německo1,06 milionu
Írán980 tisíc
Libanon950 tisíc
Bangladéš907 tisíc
Etiopie903 tisíc
Jordánsko715 tisíc
Zdroj UNHC

Do svých domovů se v loňském roce vrátilo 594 tisíc uprchlíků, dalších 62 600 si našlo nový domov v zemi, do níž uprchli.

„V každé situaci musí být prvořadým cílem, aby se uprchlík mohl vrátit domů,“ řekl Filippo Grandi, vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Řešení může existovat pouze tehdy, pokud budou všechny země spolupracovat. „To je jedna z největších výzev naší doby,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám