Hlavní obsah

Johnson popřel, že chce odchod bez dohody, slíbil vyjednat lepší text

Londýn
Aktualizováno

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson neusiluje o brexit bez dohody. Řekl to ve středu, když zahájil kampaň za své zvolení do čela Konzervativní strany, informovala BBC. Johnson řekl, že nechat odchod bez dohody na stole byl „nástroj pro vyjednávání“. Dodal, že Spojené království musí podmínky odchodu země z Evropské unie vyjednat lépe, než jak jsou ve stávající dohodě s EU.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Boris Johnson

Článek

Johnson také zdůraznil, že jednání musí proběhnout rychle. „Po třech letech a dvou promeškaných termínech musíme 31. října z EU odejít,” připomněl Johnson, že se referendum o vystoupení z EU konalo v roce 2016 a že původní březnový termín, kdy k tomu mělo dojít, se kvůli nepřijetí premiérkou vyjednané „rozvodové” dohody v britském parlamentu už dvakrát odkládal.

„Musíme odvést lepší práci, než je současná třikrát odmítnutá brexitová dohoda. K výsledku se zkrátka nedopracujeme, budeme-li vytvářet dojem, že chceme pokračovat v odsouvání problému... Budeme-li znovu záležitost natahovat, pak natáhneme bačkory,” prohlásil. „Zdržení znamená porážku, zdržení znamená (vládu vůdce labouristů) Corbyna,“ dodal.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Boris Johnson

Až Británie onu lepší dohodu vyjedná, přinese to Britům podle Johnsona „nesmírný pocit úlevy”.

Odchod bez dohody není moc reálný

Johnsonovy plány ovšem poněkud zchladilo středeční vyjádření ministra financí Philipa Hammonda. Podle něj je nemožné odejít to 31. října. „Myslím si, že není pro kandidáty rozumné se nechat zahnat do takového rohu. Naše stávající zkušenost je, že nemusí být snadné získat v parlamentu souhlas s dohodou,“ uvedl.

Dodal, že „parlament neumožní odchod bez dohody“, což dal už několikrát najevo.

Labouristé už přišli s nadstranickým návrhem, aby příští premiér nemohl prosadit odchod bez dohody. Ve středu jej však neprosadili. Usnesení, aby poslanci měli na konci měsíce možnost předložit návrh zákona s cílem zamezit brexitu bez dohody 31. října, i kdyby tuto variantu prosazoval nový premiér, dolní komora 309 hlasy proti 298 odmítla.

„Toto je jen začátek našich snah zablokovat brexit bez dohody," uvedl labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer.

Foto: Tolga Akmen, Reuters

Britský ministr financí Philip Hammond

Tajný vládní dokument z května, o kterém informoval ve středu list The Financial Times (FT) ukazuje, že Británie na podzim na brexit bez dohody nebude plně připravena. Třeba pro zajištění zásob léků je zapotřebí „šesti až osmi měsíců spolupráce s farmaceutickým průmyslem”. Jednotlivá ministerstva sice dokončila asi 85 procent „páteřních” opatření týkajících se brexitu bez dohody, mnohdy jde ale jen o zcela základní připravenost.

Favorit Johnson

Bývalý šéf diplomacie a starosta Londýna z let 2008 až 2016 Johnson je považován za jasného favorita volby nového lídra vládní strany, která vyvrcholí v týdnu od 22. července. Podle britských médií mu už vyjádřilo podporu přes 75 ze 313 konzervativních poslanců, což je dvakrát více, než má kterýkoli z jeho konkurentů.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Boris Johnson

Johnson je favoritem, ačkoli středeční vystoupení bylo letos teprve jeho druhé veřejné. Kvůli tomu tento týden čelil kritice, že se „ukrývá ve svém bunkru”.

Při prezentaci své vize pro Británii se často odvolával na své působení v čele metropole a vzkázal, že udělá pro celou zemi to, co udělal pro hlavní město. Jako své priority uvedl snižování ekonomické nerovnosti a „nerovnosti v příležitostech”.

Změnu dohody o brexitu EU odmítá

Británie zůstává členem EU i tři roky po referendu, ve kterém se britští voliči těsnou většinou vyslovili pro brexit, neboť končící premiérce Therese Mayové se opakovaně nepodařilo v parlamentu ratifikovat připravenou dohodu o podmínkách odchodu.

Mnoho uchazečů o uvolněný premiérský post nyní slibuje změny této dohody, EU však takovou možnost kategoricky odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám