Hlavní obsah

Pod potopenou loď s těly turistů dali lana. Jeřáb ji z Dunaje vytáhne na další plavidlo

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Obří lodní jeřáb s nosností 200 tun se v pondělí nasunul nad místo havárie u Markétina mostu v Budapešti, aby vyzvedl potopenou vyhlídkovou loď Mořská panna. Ta se potopila 29. května s 35 lidmi na palubě, dvěma členy posádky a 33 jihokorejskými turisty. Sedm lidí se podařilo zachránit.

Foto: MTI

Lodní jeřáb se přesouvá nad potopenou loď

Článek

„Čtyři lana se podařilo umístit pod vrak lodě. K vyzvednutí dojde v dohledném čase,“ řekl v pondělí večer Nándor Jasenszky, člen maďarského protiteroristického centra TEK, které záchrannou akci koordinuje. Jasenszky upřesnil, že jeřáb zvedne vrak lodě postupně.

Foto: MTI

Záchranáři dávají lana pod potopenou loď

„Musíme být opatrní, protože potopená loď byla postavena před 70 lety a při havárii byla pravděpodobně poškozena. V první fázi bude trup vyzvednutý z dna Dunaje, co bude velmi kritický moment,“ zdůraznil zástupce TEK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik, kdy do menšího člunu na Dunaji narazil většíVideo: Reuters

Na hladině by se měl jako první objevit kapitánský můstek. „Zvedání bude v té chvíli zastaveno a kapitánský můstek bude prozkoumán, zda je v něm nějaké tělo. Stejně budeme postupovat po vyzvednutí další části trupu a objevená těla budou pokaždé okamžitě vyjmuta,“ dodal Jasenszky.

Po vyzvednutí celé lodě bude umístěna na připravenou vlečnou loď.

Foto: Zsolt Szigetvary, ČTK/AP

Snímek pořízený po zaměření sonarem ukazuje polohu potopené lodi v Dunaji.

Viking se vrátil

Hotelová loď Viking Sigyn, která 29. května do Mořské panny narazila, v pondělí opět vplula na maďarský úsek Dunaje. Po nárazu Vikingu se Mořská panna potopila do sedmi vteřin.

Foto: MTI

Viking Sigyn je opět v Maďarsku, kotví u Visegrádu

Kapitán Vikingu Ukrajinec Jurij C. (64) byl po havárii zadržen a byla na něj uvalena měsíční vazba. Kapitán byl v dubnu na palubě lodě Viking Idun, která narazila v Nizozemsku do tankeru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na lodi Viking Sigyn jsou znatelné odřeninyVideo: AP/Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám