Hlavní obsah

Posselt chce sudetoněmecký sjezd v ČR. Velká myšlenka, míní Seehofer

Řezno (Německo)

Myšlenku budoucího uspořádání sudetoněmeckého sjezdu v České republice považuje německý ministr vnitra Horst Seehofer za velkou. V sobotu to prohlásil v bavorském Řezně na 70. sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL). Takový sraz si přeje nejvyšší představitel Němců vysídlených po válce z českých zemí Bernd Posselt, podle kterého sice čas ještě nedozrál, ale za dva či tři roky by k tomu prý dojít mohlo.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt (vlevo) s německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem

Článek

Seehofer v projevu ocenil nynější přítomnost bývalého českého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který v roce 2016 jako první člen české vlády vystoupil s projevem na sudetoněmeckém setkání.

Cesta k narovnání vztahů?

Účast Hermana, kterého označil za věrného přítele sudetských Němců, a dalších českých zástupců považuje Seehofer cestu k narovnání vztahů mezi sudetskými Němci a Čechy, za vrchol takového snažení ale považuje uspořádání sjezdu v Česku.

Českou účast na třídenním sjezdu, který v Řezně začal v pátek, kvituje i Posselt.

Rovněž připomněl, že z bývalých členů české vlády se sjezdu zúčastnili také někdejší vicepremiér a současný poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který měl na sudetském sněmu projev v roce 2017, a bývalá ministryně sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám