Hlavní obsah

Zvláštní vazba a více pravomocí policii. Německo usnadňuje deportace azylantů

– Berlín • Aktualizováno

Německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) slavil v pátek vítězství. Zákon, o němž spolu s dalšími Spolkový sněm během pátku hlasoval, poslanci schválili. Týká se změn pravidel pro deportace odmítnutých žadatelů o azyl. Hlasování předcházela vyhrocená debata, nakonec prošla hlasy poslanců konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD). Během dne byl schválen celý balíček zákonů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Koaliční vláda CDU/CSU a SPD chce usnadnit deportace lidí, kterým byl azyl v Německu zamítnut. Předloha umožní snadněji uvalit na migranta, který nezískal azyl, deportační vazbu, aby nemohl těsně před termínem vyhoštění zmizet.

Loni totiž každý druhý pokus o deportaci neúspěšného žadatele o azyl selhal. Problémem ale je, že snadnější pravidla pro vyhoštění je pouze jeden krok. Počet deportovaných je nízký i proto, že země původu nejsou ochotné spolupracovat, připomíná agentura DPA.

Zákon o deportaci ostře kritizovala opozice a humanitární organizace. Podle nich porušuje základní lidská práva kvůli tomu, že deportovaní mohou být umisťovaní do věznic. Poslanec Filiz Polat (Zelení) po schválení zákona prohlásil, že je to „černý den pro demokracii“.

Schválena byla i norma, která má rozšířit pravomoci policie a cizineckých úřadů, aby selhal co nejmenší počet deportací. Další zákon mění finanční dávky pro žadatele o azyl.

Rychlejší příchod pracovníků

Nová pravidla budou nyní platit také pro odmítnuté žadatele o azyl, kteří si v Německu našli práci. Pokud se dokázali po určitou dobu sami uživit a mluví německy, budou moci zůstat. Aby tento zákon nelákal do Německa nekvalifikované migranty, je omezen jen na případy lidí, kteří se do země dostali před 1. srpnem loňského roku.

Další zákon z balíčku, který Spolkový sněm schválil, má na německý pracovní trh usnadnit přístup kvalifikovaným pracovníkům ze zemí mimo EU. Dosud mohli do Německa přicházet za prací v jednodušším režimu hlavně vysoce vzdělaní odborníci, kvůli nedostatku pracovních sil to nyní budou například i instalatéři či pečovatelé. Nejsnazší situaci budou mít při příchodu do Německa odborníci na IT.

Zaměstnavatelé nebudou muset navíc na základě nového zákona za určitých podmínek prokazovat, že na místo, které dostane člověk ze státu mimo EU, nesehnal Němce ani jiného občana EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám