Hlavní obsah

Vůdce církve Světlo světa zatkli, je podezřelý ze znásilňování a obchodu s lidmi

• Aktualizováno

Ve Spojených státech byl zatčen vůdce církve Světlo světa (La Luz del Mundo) Mexičan Naasón Joaquín García, který je podezřelý z obchodování s lidmi, znásilnění nezletilých a dalších kriminálních činů. Oznámila to kalifornská prokuratura. Na jihu USA v poslední době přibývá stoupenců tohoto hnutí, uvedl server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdce církve Světlo světa García stanul před soudemVideo: Reuters

 
Článek

García a tři ženy byli zatčeni na letišti v Los Angeles a hrozí jim obvinění ze 26 trestných činů. Zástupci církve, která má hlavní sídlo v Mexiku, věří, že se prokáže Garcíova nevina.

Církev podle svých údajů pokřtila na celém světě pět milionů lidí a jenom v Mexiku má 1,8 milionu stoupenců. Při sčítání lidu v roce 2010 se ale k La Luz del Mundo přihlásilo jenom něco přes 188 tisíc Mexičanů. V minulých letech se její vliv šíří v USA, zejména v Kalifornii, která má velkou hispánskou komunitu.

Takové zločiny nemají v naší společnosti místo, tečka.
kalifornský generální prokurátor Xavier Becerra

Kalifornský prokurátor ve svém prohlášení uvedl, že Garcíovi a třem ženám hrozí obvinění za 26 zločinů spáchaných v jižní Kalifornii v letech 2015 až 2018. Patří k nim obchodování s lidmi, snímání scén sexuálního zneužívání dětí a znásilňování nezletilých. García, řečený Apoštol, svým nezletilým obětem vyprávěl o „králi a jeho milenkách” a tvrdil, že „posel boží nikdy nemůže být za své činy souzen”.

Foto: Fernando Carranza, Reuters

Stoupenec církve Světlo světa čte v kostele v mexickém městě Guadalajara modlitbu po zatčení vůdce církve Naasona Joaquina Garcíi v USA

„Takové zločiny nemají v naší společnosti místo, tečka. V našem státě nemůžeme zavírat oči před sexuálním násilím a překupnictvím,” sdělil kalifornský generální prokurátor Xavier Becerra.

Přes 15 tisíc kostelů

La Luz del Mundo se charakterizuje jako „oživení rané křesťanské církve”. Založil ji v Mexiku roku 1926 Garcíův děd Eusebio Joaquín González. Je zastoupena v 58 zemích a má přes 15 tisíc kostelů.

Ženy mají při obřadech zakryté vlasy a jsou odděleny do mužů. Při každoročním shromáždění v mexické Guadalajaře vůdci křtí věřící.

Reklama

Výběr článků

Načítám