Hlavní obsah

V Maďarsku našli třinácté tělo oběti z potopené lodě, na místo vyplul obří jeřáb

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Policie identifikovala tělo, které našli v úterý večer padesát kilometrů jižně od Budapešti u obce Adony. Web policie.hu ve středu ráno potvrdil, že se jedná o dvanáctou oběť havárie vyhlídkové lodě Mořská panna. Ve středu pak potápěči vyzvedli z trupu další tělo. „Počet obětí se tak zvýšil na třináct a dalších 15 lidí se stále pohřešuje,“ uvedla maďarská policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči vylovili z Dunaje další tělo obětiVideo: Reuters

 
Článek

K nehodě došlo před týdnem u Markétina mostu v Budapešti nedaleko budovy maďarského parlamentu. Do menší vyhlídkové lodě narazila velká hotelová loď Viking Sigyn. Mořská panna šla ke dnu za sedm vteřin.

Foto: MTI

Potápěči vyprostili další mrtvé tělo.

Na palubě bylo 35 lidí, dva členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Sedm lidí se podařilo zachránit. [celá zpráva]

Maďarským a jihokorejským potápěčům se v úterý podařilo vyprostit z potopeného vraku jedno tělo a padesát kilometrů od místa havárie u obce Kulcs našli ve stejný den tělo dalšího korejského turisty. Potápěči však nevstupují do vraku lodě. „Potápěči do vraku nesmí, protože je to velmi riskantní,“ řekl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila okamžik, kdy do menšího člunu na Dunaji narazil většíVideo: Reuters

Foto: TEK

Vrak potopené lodi na záběru sonaru

Jeřáb vyplul na pomoc

Ve středu ráno vyplul z města Komárom lodní jeřáb Ádám Clark s nosností 200 tun. „Do Budapešti by mohl dorazit odpoledne, ale zatím není jasné, zda se kvůli vysoké hladině Dunaje dostane až k místu neštěstí,“ uvedl server index.hu. Dříve kvůli vysoké hladině vody nemohl proplout. [celá zpráva]

Foto: MTI

Záchranná akce u Markétina mostu

Lodní jeřáb musí po cestě proplout pod sedmi mosty.

Úkol pro jeřáb
Největší lodní jeřáb ve střední Evropě vyrobený v roce 1980 by podle televize M1 mohl vyzvednout trup lodě v celku. Odborníci však upozorňují, že při zvedání trupu se může lehce stát, že se loď rozpůlí. Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu, který záchranné práce koordinuje, konstatoval, že loď Mořská panna byla postavena v roce 1949 v Sovětském svazu a její trup se mohl při nárazu mnohem větší hotelové lodě Viking Sigyn poškodit nebo deformovat.

Budapešťský městský soud v sobotu uvalil měsíční vazbu na ukrajinského kapitána hotelové lodě Viking Sigyn Jurije C. (64). [celá zpráva]

Podle serveru ma.hu Soul žádá, aby maďarské úřady zabavily loď Viking Sigyn. Ta však několik dní po havárii z Budapešti odplula.

Reklama

Výběr článků

Načítám