Hlavní obsah

Protestující v Londýně nafoukli obří Trumpovu karikaturu

Londýn
Aktualizováno

Lidé se v úterý scházejí na Trafalgarském náměstí v Londýně, aby vyjádřili svůj nesouhlas se státní návštěvou amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Protestující se objeví na všech místech, která Trump navštíví v rámci svého programu, slibují organizátoři. Projev k demonstrantům plánuje například lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Záznam: Demonstranti proti Trumpovi nafukují v Londýně jeho obří karikaturuVideo: Reuters

 
Článek

Trump zahájil druhý den návštěvy v Británii pracovní snídaní s premiérkou Theresou Mayovou, k níž zasedli i představitelé deseti významných amerických a britských firem.

Protestující mezitím nafoukli obří, šestimetrovou nafukovací figurínu v podobě Trumpa, který je ztvárněn jako ukřičené batole s plínkou. Organizátoři protestu chtějí „vzteklé mimino“ vypustit nad sídlo britského parlamentu v centru Londýna během Trumpova jednání s Mayovou.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nafukovací karikatura Donalda Trumpa v podobě vzteklého mimina

„Snažíme se upozornit prezidenta, jak nevítaným hostem je v této zemi,“ uvedl tvůrce figuríny Leo Murray. „Chceme dát najevo sílu odporu proti Donaldu Trumpovi a jeho nenávistné politice,“ dodal.

Trump po pondělním dni napsal na Twitter: „Královna a celá královská rodina jsou skvělí. Vztah se Spojeným královstvím je velmi silný.“ V příspěvku psal také o „úžasných davech“ příznivců s tím, že zatím neviděl žádné protesty. „Ale jsem si jist, že fake news média budou tvrdě pracovat na tom, aby je našla,“ uvedl.

Zpravodaj agentury AP Zeke Miller na Twitteru vysvětlil, proč Trump žádné protesty neviděl. „Nevidí protesty částečně proto, že opakovaně letěl v Marine 1 (označení pro vrtulník používaný prezidentem USA) ty tři míle mezi Buckinghamským palácem a Winfield House,“ napsal Miller s odkazem na rezidenci amerického velvyslance, kde je nyní Trump ubytován.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Protest proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v Londýně

Odpůrcům Trumpa se podařilo už v pondělí uspořádat menší demonstraci před Buckinghamským palácem. Na jeden z mostů přes Temži pověsili pět obřích transparentů s hesly: vzdorovat sexismu, vzdorovat rasismu, vzdorovat nenávisti, vzdorovat krutosti a vzdorovat Trumpovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám