Hlavní obsah

Soumrak Boltona? S Trumpem to skřípe

Právo, Jiří Roškot

Venezuela, Írán i Severní Korea. V těchto uzlových krizích to teď nejde podle plánu a mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a bezpečnostním poradcem Johnem Boltonem to viditelně skřípe. Blíží se konec tohoto jestřába v Bílém domě?

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bezpečnsotní poradce Bílého domu John Bolton

Článek

„Prezidentova nespokojenost krystalizuje kolem Boltonova intervencionistického postoje, který odporuje jeho názoru, že USA by se měly držet stranou bažin v zahraničí,“ napsal server stanice MSNBC s odvoláním na Trumpovy poradce.

Zdroje administrativy podobně řekly CNN, že prezidenta „podráždila Boltonova agresivnost“, a podle listu The Washington Post si Trump myslí, že ho Bolton chce zatáhnout do války, což se ukázalo v případě Íránu.

Prezidenta podráždila Boltonova agresivnost
zdroje televize CNN

Trump i jeho poradce jsou k íránskému režimu vysoce kritičtí a měsíc po loňském Boltonově nástupu prezident vypověděl jadernou smlouvu a obnovil sankce.

Nafoukl nebezpečí

Avšak zatímco prezident nyní projevil ochotu s Teheránem hovořit, Bolton nafoukl nebezpečí íránského útoku na americké cíle v Zálivu a z titulu své funkce nařídil dokonce vypracovat plán vyslat do regionu až 120 tisíc vojáků.

Přitom britský generál Chris Ghika, dvojka v koalici proti Islámskému státu, odmítl závěr, že by hrozilo zvýšené nebezpečí útoku ze strany Íránem podporovaných skupin. Pentagon nakonec vysílá jen 1500 vojáků.

Neokonzervativec Bolton, podle něhož pro americkou sílu a vliv nejsou hranice, už dřív přesvědčil Trumpa, že svrhnout socialistu Nicoláse Madura z čela Venezuely bude snadné pod vedením šéfa parlamentu Juana Guaidó, jenž se těší podpoře armády. Předpoklady se nenaplnily. Armádní špičky zůstaly při Madurovi.

„Povstání podporované USA, zdá se, vyšumělo,“ podotkla CNN k dubnovému pokusu o převrat.

Trump zatím neshody s Boltonem mírní. „Jsem to já, kdo ho podněcuje, což je v pořádku. Mám Johna Boltona a lidi, kteří jsou trochu umírněnější než on,“ prohlásil.

Nově však svého poradce nepřímo, ale veřejně zchladil. Poté, co Bolton minulou sobotu obvinil před reportéry Severní Koreu, že dalšími testy raket porušuje rezoluce Rady bezpečnosti, Trump den nato tweetoval, že vlastně nejde o nic vážného.

Potřebný zlý polda?

„Severní Korea odpálila několik malých zbraní, což některé mé lidi znepokojilo, ale ne mě. Jsem přesvědčený, že předseda Kim dodrží slib, který mi dal (netestovat střely s dlouhým doletem),“ napsal prezident.

Jak dlouho potrvá jeho shovívavost vůči tak vyhraněnému a bojechtivému poradci, který mu leze do zelí a místo, aby stanoviska konzultoval, ohřívá si vlastní polívčičku?

Podle Marka Dubowitze, šéfa pravicové Nadace pro obranu demokracií, ale Bolton zapadá do týmu. „Trump je rád, že ho má. Je jeho zlým policajtem,“ soudí. Prezidentovu přístupu k Íránu ve stylu „brzda-plyn“ to skutečně odpovídá.

Kdo ale ví, jak se vrtošivý Trump rozhodne? Oba sice sdílejí stejnou vizi Amerika na prvním místě (Bolton to nazývá být proamerický), ale poradce na prezidentův vkus až příliš mává klackem.

Reklama

Výběr článků

Načítám