Hlavní obsah

V Irsku objevili pod policistovým vozem nastraženou bombu

V severoirském Belfastu objevili pod vozem jednoho z místních policistů nastraženou bombu. Podle policie ji pod auto umístili radikální nacionalisté, jejichž cílem bylo strážce zákona zabít. Výbušné zařízení se policii podařilo včas zneškodnit, zranění nikdo neutrpěl, informovala agentura Reuters.

Foto: Str, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Domníváme se, že tento pokus o vraždu spáchali násilničtí republikáni. Nezáleží jim na tom, na koho útočí, nezáleží jim na tom, koho zabijí. Jsou zkrátka proti míru a proti demokracii,” uvedl zástupce severoirské policie Sean Wright. „Bylo velké štěstí, že se toto zařízení podařilo objevit, než vybuchlo, takže nikoho nezabilo ani nezranilo,” dodal.

Sektářské násilí mezi převážně katolickými separatisty, kteří usilovali o sjednocení Severního Irska s Irskou republikou, a převážně protestantskými unionisty, kteří podporovali setrvání Severního Irska ve svazku Spojeného království, ukončila po desítkách let v roce 1998 takzvaná Velkopáteční mírová dohoda. Některé menší skupiny separatistů ji ale odmítají dodržovat a za cíl svých sporadických útoků si často vybírají právě policisty.

Radikálové z organizace Nová IRA v lednu odpálili auto v severoirském Londonderry. Při výbuchu nikdo neutrpěl zranění. Při následných nepokojích „dobrovolník” republikánské organizace zabil v údajné snaze zastřelit policistu novinářku Lyru McKeeovou. Tyto události vyvolaly obavy z vypuknutí nového sektářského násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám