Hlavní obsah

USA a Německo se shodly na jediném: Írán nesmí získat jaderné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Írán nesmí získat jaderné zbraně, shodly se v pátek Německo a USA. Po jednání se svým americkým protějškem Mikem Pompeem v Berlíně to řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Obě země se ale liší v pohledu na to, jak toho dosáhnout. Přes rozdíly kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že Spojené státy zůstávají nejdůležitějším spojencem Německa mimo Evropu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Jsme zajedno, že musíme zabránit tomu, aby Írán získal jaderné zbraně. Máme jiné názory na cestu, jak toho dosáhnout,” uvedl na společné tiskové konferenci Maas, který stejně jako jeho evropští kolegové nadále usiluje o zachování mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Spojené státy dohodu vypověděly a volí proti Teheránu raději cestu zpřísněných sankcí, k nimž by se podle nich měli připojit i ostatní spojenci. [celá zpráva] V tomto postupu bude Washington podle Pompea pokračovat i nadále. Írán podle něj musí začít naplňovat mezinárodní dohody a vzdát se podpory terorismu.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Německa Mike Pompeo a Heiko Maas (vpravo)

Otázka, jak zabránit Íránu v získání jaderných zbraní i jeho agresivnímu chování na Blízkém východě, je podle Merkelové také hlavním tématem jejího jednání s Pompeem, které začalo v poledne.

Napětí v oblasti v poslední době roste poté, co USA označily íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Írán pak označil za teroristy a legitimní cíl americké vojáky. Spojené státy následně vyslaly do oblasti Perského zálivu letadlovou loď, bombardéry B-52 a antirakety Patriot. [celá zpráva]

Írán už vypověděl část jaderné dohody a zvýšil produkci uranu. [celá zpráva]

Napětí stouplo po dva týdny starých útocích na čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. [celá zpráva] Panuje podezření, že jsou do nich nějak zapleteny právě revoluční gardy, zřejmě poskytly zbraně. [celá zpráva]

USA a Německo dělí řada rozdílů 

Rozdílné názory mezi Berlínem a Washingtonem panují také v dalších otázkách. Pompeo čelil i dotazu na možné sankce kvůli stavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa po dně Baltského moře. „O sankcích nemluvíme předtím, než je spustíme,” řekl k tomu jen. Spojené státy projekt tvrdě kritizují, protože podle nich zvýší závislost Německa na ruském zemním plynu. Spolková vláda to tak nevidí.

Pompeo také znovu varoval před možným bezpečnostním rizikem, které podle Spojených států představuje čínská společnost Huawei. Jestli s ní přesto budou spolupracovat, je podle něj ale na rozhodnutí spojenců. Německo Huawei i přes tlak USA nevyloučilo z výstavby komunikační sítě páté generace (5G), jak však zdůraznil Maas, nastavilo „přísné bezpečnostní podmínky”.

Americký ministr zahraničí měl původně do Berlína dorazit začátkem měsíce, svou návštěvu ale na poslední chvíli zrušil a spěšně se vydal do Iráku kvůli napětí s Íránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám