Hlavní obsah

Libye vydala do Egypta vůdce brutální džihádistické skupiny

– Káhira

Libye vydala do Egypta jednoho z nejhledanějších egyptských džihádistů Hišáma Ašmávího, který byl ve své vlasti v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na egyptskou televizi.

Foto: Profimedia.cz

Následky útoku na koptský kostel

Článek

Bývalý příslušník egyptských speciálních sil Ašmáví, který z nich byl z neznámých důvodů propuštěn v roce 2011, byl zadržen loni 8. října spolu s dalším mužem v oblasti Darná na východě Libye Libyjskou národní armádou (LNA), které velí polní maršál Chalífa Haftar. Ašmáví byl předán egyptské tajné službě GIS krátce poté, co se její šéf Abbás Kamal setkal v Libyi s Haftarem.

V noci na středu přepravilo Ašmávího do Egypta vojenské letadlo. Egyptské soukromé televizní stanice přistání letounu v metropoli Káhiře přenášely živě. Podle televizních záběrů měl Ašmáví na cestu pásku přes oči a sluchátka na uších, aby neviděl a neslyšel. Společně s ním byl do Egypta přepraven také další muž, podle webu Egyptian Streets jím byl Bahá Alí Abdal Maaty, který stál za teroristickými útoky v Alexandrii.

Krvavé atentáty nebezpečného teroristy

Podle egyptských úřadů stál Ašmáví v čele sítě Ansar al-Islám, která se přihlásila ke krvavému útoku na egyptskou policii z roku 2017. Skupina má vazby na Al-Káidu a podle Káhiry se roku 2013 pokusila také o atentát na bývalého ministra vnitra.

Ašmáví utekl do Libye v červenci 2014, když byl zraněn při útoku na kontrolní stanoviště egyptských sil v oáze Farafra v Západní poušti, při kterém zahynulo 22 pohraničníků.

V Libyi pak vedl skupinu napojenou na Al-Káidu. Z Libye zřejmě řídil útoky na koptské kostely v Egyptě spáchané v květnu 2017, při nichž zemřelo 28 koptských křesťanů. K útoku se sice přihlásil Islámský stát, ale egyptské bezpečnostní služby byly přesvědčeny, že šlo o dílo Ašmávího a jeho libyjské buňky. [celá zpráva]

Egyptský soud vynesl nad Ašmávím v nepřítomnosti absolutní trest za sérii útoků včetně toho z oázy Farafra.

Haftar bojuje proti teroristům

Haftar, kterého podporuje neuznaná libyjská vláda v Benghází, klade důraz na boj s džihádisty a teroristy.

Už dva měsíce se jeho Libyjská národní armáda snaží dobýt metropoli Tripolis, kterou drží mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Tu podporují milice ze západu Libye, z nichž některé jsou islamistické.

Haftara v boji podporuje i Egypt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám