Hlavní obsah

Sever Peru zasáhlo zemětřesení o síle osmi stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Odlehlou část amazonské džungle v severním Peru v neděli zasáhlo zemětřesení, jehož otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly osm stupňů. Místní úřady hlásí, že v některých oblastech se zřítily domy, bylo strženo elektrické vedení, spadl jeden most a zemětřesení poničilo silnice. Zemřel jeden člověk.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Zástupci vlády a médii v Peru navštívili oblast zasaženou zemětřesení

Článek

Prezident Martín Vizcarra vyzval ke klidu a sdělil, že úřady postižené oblasti kontrolují. Na místo se pak vydal se svým týmem.

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 92 kilometrů východně od městečka Yurimaguas, kde žije kolem 63 000 lidí, a v hloubce 114 kilometrů. Přístroje otřesy zaznamenaly v 02:41 místního času (09:41 SELČ). Nejblíže ohnisku je vesnice Lagunas (75 kilometrů) a zmíněné Yurimaguas.

Starosta Lagunas Arri Pezo řekl v rozhlase, že ve vesnici byly otřesy velmi silné. V Yurimaguasu spadlo několik starých domů, byla přerušena dodávka elektřiny a zřítil se most. Otřesy bylo cítit i v Limě, kde lidé v panice vybíhali z domů.

Ricardo Seijas z národního centra pro záchranné operace uvedl, že jeden člověk zemřel, když se na dům v okresu Huarango zřítila skála. Podle předběžných zpráv úřadů bylo v sedmi provinciích raněno šest lidí a zřítilo se 27 domů. Zemětřesení dále poškodilo tři školy, tři nemocnice a dva kostely.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Zemětřesení poničilo domy i silnice, zemřel při něm jeden člověk

Jak napsala agentura AFP, čím hlouběji je ohnisko zemětřesení, tím jsou škody menší. Otřesy se ale v takovém případě šíří do větší vzdálenosti, což vysvětluje, proč je dnes pocítili také v Ekvádoru, Kolumbii a Venezuele. V Peru chvění trvalo 127 vteřin a věděli o něm obyvatelé několika provincií i Limy.

Zemětřesení jsou v Peru poměrně častá. V březnu ohlásily otřesy o síle 7,1 stupně z jihu země. Loni měly otřesy, jež zasáhly pobřežní oblast na jihu, sílu 7,3 stupně a jejich ohnisko bylo v hloubce asi 12 kilometrů. Zemřeli dva lidé a zhruba 130 jich bylo zraněno.

Geolog Patricio Valderrama k dnešnímu zemětřesení řekl, že sever Peru podobně silné záchvěvy nezažil od zemětřesení z roku 1970. Region Ancash tehdy zasáhly otřesy o síle 7,9 stupně a o život přišlo 70 000 lidí. Pod vlnou ledu a kamení tehdy skončil i tábor 14 československých horolezců a celá expedice zahynula.

Reklama

Výběr článků

Načítám