Hlavní obsah

Žluté vesty se střetly s policií. Vláda mluví o zatím nejslabších protestech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové francouzského hnutí žlutých vest se v Paříži a ve městě Amiens v sobotu střetli s pořádkovou policií. Demonstrace proti politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona se konaly již 28. víkend v řadě, potvrdily ale klesající účast, napsala agentura Reuters.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Protesty žlutých vest v Paříži

Článek

V severofrancouzském Amiens, které je rodným městem prezidenta Macrona, zasahovali policisté slzným plynem proti asi 1200 demonstrantům. Radikální protestující házeli na policisty kameny, útočili na místní bankovní pobočky a zapalovali popelnice, uvedly úřady. Policie ve městě zadržela 27 lidí. Několik set demonstrantů se střetlo s policií také v centru Paříže na náměstí Republiky. V metropoli bylo zadržených 237, napsala agentura AFP.

Podle francouzského ministerstva vnitra byla v sobotu účast nejnižší od začátku protestů před půl rokem - v celé Francii vyšlo do ulic jen 12 500 lidí, z toho 2100 v Paříži. Organizátoři uvádějí číslo podstatně vyšší, „nejméně 35 140 protestujících”.

Na vrcholu demonstrací, které začaly loni v polovině listopadu jako protest proti plánovanému růstu cen pohonných hmot, se protestních akcí účastnilo přes 300 tisíc nespokojenců.

Macron v dubnu v reakci na protesty žlutých vest představil sérii opatření včetně snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. Podle zastánců hnutí jsou však prezidentovy kroky nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám