Hlavní obsah

V USA povolili kompostování lidí

Washington na severozápadě USA se stal prvním americkým státem legalizujícím posmrtné kompostování. Podle nového zákona si lidé mohou zvolit další způsob, jakým se s jejich pozůstatky po smrti naloží. Kompostování představuje ekologickou alternativu ke kremaci nebo klasickému pohřbu, uvedla agentura AFP.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákon, který vstoupí v platnost v roce 2020, je prvním svého druhu ve Spojených státech. Kompostování je legální také ve Švédsku. Povoluje přirozený rozklad pozůstatků pod podmínkou uzavřené a zrychlené přeměny na humus. Když je proces kompostování ukončen, pozůstalým je předána vzniklá zemina, kterou mohou použít například při sázení květin, zeleniny nebo stromů.

Katrina Spadeová, zakladatelka firmy Recompose, se zákon snažila ve státě prosadit. „Tato technika je přirozená, bezpečná, udržitelná, umožňuje snížit emise CO2 vznikající při klasickém pohřbu a šetří místo,” uvedla Spadeová. Její společnost přišla s jedním ze způsobů, jakým lze lidské tělo kompostovat.

Recompose umístí tělo do šestiboké ocelové nádoby společně s dalšími přírodními materiály, jako je vojtěška, piliny a sláma. Po uzavření se tělo včetně kostí a zubů rozloží do 30 dnů a vzniklý necelý kubík humusu je předán pozůstalým.

Proces vyvinutý Recompose je podobný tomu, který se už desetiletí používá ke kompostování mrtvých zvířat. V roce 2018 ho otestovali vědci z washingtonské univerzity na tělech šesti dobrovolných dárců.

Kompostování může být do budoucna výhodné pro města, kde je na hřbitovech málo místa. Populárními se stávají i další způsoby ekologického pohřbívání. Americký herec Luke Perry, který zemřel v březnu, se podle jeho dcery nechal pohřbít v ekologicky rozložitelném obleku obsahujícím spory hub.

Anketa

Jak byste chtěli, aby příbuzní naložili s vaším tělem?
Pohřeb do země
26,3 %
Kremace
50,5 %
Zkompostování
23,2 %
Celkem hlasovalo 1861 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám