Hlavní obsah

Střelce z novozélandských mešit obvinili nově z terorismu

– Christchurch

Australan Brenton Tarrant, který 15. března postřílel v mešitách v novozélandském městě Christchurch 51 lidí, byl v úterý nově obviněn z terorismu, uvedla stanice BBC. Oznámila to novozélandská policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tarrant zastřelil v mešitách v Christchurchi 51 lidíVideo: Reuters

 
Článek

„V obvinění je uvedeno, že 15. března 2019 byl spáchán v Christchurchi teroristický čin,” řekl policejní komisař Mike Bush.

Konečná verze obvinění proti střelci bude podle komisaře znít: „Obvinění z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a jedno obvinění z terorismu.”

Tarrant už byl dříve obviněn z 50 vražd. [celá zpráva] V mešitách Al Noor a Linwood postřílel 50 lidí. Protože však v květnu zemřel ještě jeden ze zraněných, byl dodatečně obviněn ještě z 51. vraždy.

Nové obvinění z terorismu vyvolalo obavu, že by se tím mohl proces protáhnout, a navíc ještě připoutat pozornost extremistů a posloužit jim pro šíření svých idejí.

Foto: Reuters

Brenton Tarrant u soudu

Tarrant, který se stavěl proti přistěhovalcům a obdivoval Andrese Breivika [celá zpráva], útok v mešitách přenášel živě na internet. Facebook proto začal měnit podmínky pro živé přenosy. [celá zpráva]

Další soudní stání se uskuteční v červnu.

Foto: ČTK/AP

Archivní záběr Brentona Tarranta z roku 2016, kdy byl v Istanbulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám