Hlavní obsah

Švédsko prodlužuje kontroly na hranicích o šest měsíců

– Stockholm

Švédsko bude v nadcházejících měsících nadále kontrolovat hranice, oznámila ve čtvrtek tamější vláda. Kontroly budou prodlouženy o šest měsíců až do 11. listopadu. Pokud by vláda neschválila prodloužení, skončily by 11. května, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Mikael Damberg

Článek

V zemi nadále hrozí nebezpečí, zdůvodnil opatření ministr vnitra Mikael Damberg. Poukázal na stále vysoké riziko teroristických útoků, na něž upozorňuje policie. Opatření je podle švédské vlády v souladu s ostatními zeměmi Schengenu, jako je Německo, Rakousko, Norsko a Dánsko.

Země zavedla kontroly na hranicích v listopadu roku 2015, kdy se do země mířilo po Německu nejvíce běženců. V tomto roce řešilo Švédsko 163 tisíc žádostí o azyl.

V praxi švédské opatření vypadá tak, že policie může zastavit a legitimovat kohokoliv, ačkoliv tak až doposud mohla učinit jen v případě, že byl dotyčný podezřelý z přestupku či trestného činu.

Ačkoliv situace se s přílivem migrantů uklidnila, hrozba teroristických útoků je stále velmi vysoká, uvedl Damberg v deníku Dagens Nyheter. Právě kvůli obavám z teroru vláda přistoupila na prodloužení kontrol. Kabinet se domnívá, že vnější hranice EU nejsou kontrolovány způsobem, jakým by měly.

Reklama

Výběr článků

Načítám