Hlavní obsah

Izraelský premiér nařídil pokračovat v útocích na Pásmo Gazy

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli nařídil armádě pokračovat v útocích na radiály z palestinského Pásma Gazy. Za víkend odtud bylo na Izrael vypáleno více než 600 raket, uvedla izraelská armáda. Nová vlna izraelsko-palestinského násilí si od pátku podle médií vyžádala na palestinské straně 11 mrtvých, na izraelské tři.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Dým stoupá z místa zásahu izraelskou raketou v Pásmu Gazy

Článek

Izraelská armáda poslala na hranici pásma další brigádu a podle svého mluvčího se připravuje na několikadenní boj. Írán odsoudil podle něj "brutální" útok Izraele na Pásmo Gazy a obvinil Spojené státy z bezmezné podpory Izraele.

"Díky neomezené americké podpoře tohoto (izraelského) režimu a trapnému mlčení některých islámských vlád nemají sionistické zločiny na okupovaných palestinských územích konce," citovala íránská agentura Fars prohlášení mluvčího íránského ministerstva zahraničí Abbáse Musávího.

"Dnes ráno jsem nařídil IDF (armádě) pokračovat v masivních útocích na teroristy v Pásmu Gazy. Přikázal jsem také posílit jednotky v blízkosti Pásma Gazy tanky a oddíly dělostřelectva a pěchoty," oznámil Netanjahu v prohlášení.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezi oběťmi v Gaze má být i batole

Palestinští radikálové zahájili masivní raketovou palbu na Izrael v sobotu a pokračovali v ní i v neděli. Izraelská armáda oznámila, že zasáhla v Pásmu Gazy více než 260 cílů.

V pátek při protestech na hranici pásma zahynuli čtyři Palestinci, od soboty pak dalších šest. Mezi palestinskými oběťmi je podle Palestinců i těhotná žena a její čtrnáctiměsíční neteř. Původní zprávy hovořily o matce a dceři, ale palestinské úřady později upřesnily, že šlo o holčičku a její tetu. Izraelská armáda tvrdí, že je nezabila izraelská zbraň, ale palestinská bomba, která nedoletěla k cíli. V noci na neděli jedna z raket zasáhla dům v jihoizraelském Aškelonu a střepina zabila izraelského civilistu.

Izraelská armáda také oznámila, že při cíleném útoku zabila jednoho z velitelů Hamásu Ahmada Abida Chudrího, který zajišťoval peněžní převody z Íránu k ozbrojeným organizacím v Gaze. Jeho smrt při izraelském náletu potvrdili palestinští svědci.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský protiraketový systém Iron Dome

Izrael: Cílíme na radikály

Izraelští vojáci uvádějí, že v odvetných útocích cílí hlavně na odpalovací zařízení raket a na cíle spojené s radikálními skupinami, které působí v Pásmu Gazy.

V jižním Izraeli byli otevřeny kryty pro civilisty a zůstaly zavřené školy. Jedna z raket zasáhla železniční trať, takže je přerušená železniční doprava mezi Beerševou a Kirjat Gatem.

Mezi oběťmi je osmapadesátiletý Izraelec, jehož v noci zabila střepina při zásahu domu jeho tchýně v Aškelonu. Další Izraelci zemřeli při raketovém útoku, při němž byla rovněž v Aškelonu zasažena továrna a obětem se nepodařilo dostat se včas do krytu. Třetí člověk byl při tomto útoku těžce zraněn.

Zasažena je také univerzitní nemocnice v Aškelonu, který leží severně od Pásma Gazy. Její ředitel uvedl, že nikdo nebyl zraněn, ale že je poškozeno onkologické oddělení nemocnice. Zařízení zasáhla střepina. Raketu, která na kliniku mířila, sestřelila protivzdušná obrana. Útoky z palestinského území od soboty zranily podle zdrojů z této nemocnice 112 Izraelců a tři zabily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám