Hlavní obsah

Letadlo v Moskvě po nouzovém přistání vzplálo. Zemřelo 41 lidí

• Aktualizováno

Dopravní letadlo ruské společnosti Aeroflot muselo v neděli vpodvečer nouzově přistát na letišti v Moskvě a po dosednutí začalo hořet. Podle upřesněných informací z vyšetřování příčin neštěstí přežilo pouze 37 lidí ze 78 na palubě. Do stroje zřejmě uhodil blesk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící letadlo na letišti v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Původní informace agentury TASS uváděly, že zahynulo 13 lidí, vyšetřovací výbor však později došel k počtu 41 mrtvých. Sdělila to členka Moskevského meziregionálního vedení vyšetřovacího výboru v dopravě Jelena Markovská.

Agentura Interfax uvedla, že zranění utrpěli popáleniny nebo zlomeniny. Počet zraněných není jasný, média hovoří o pěti až 15 lidech. Podle TASS je zraněných sedm, z toho dva jsou ve vážném stavu.

Mezi oběťmi je podle některých zdrojů i letuška, která se pokoušela pomáhat pasažérům vystoupit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vrak suchoje na moskevském letišti

Oheň, při němž shořela celá zadní část letadla, byl nedlouho po vypuknutí uhašen, potvrdilo to i ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Letadlo s celkem 73 cestujícími a pěti členy posádky na palubě podle zdroje Interfaxu vyslalo po startu v 17:50 moskevského času (16:540 SELČ) nouzový signál a zahájilo nouzové přistání. To se mu podařilo až napodruhé, poprvé muselo manévr přerušit. Stroj pak tvrdě narazil na dráhu a začal hořet.

Foto: Stringer, Reuters

Hořící suchoj na letišti Šeremeťevo

Video na Twitteru ukazuje ohnivou kouli na letišti Šereměťěvo.

Foto: Mikhail Norenko, ČTK/AP

Z ruského suchoje šlehají plameny. Záběr z videa

Britská BBC uvedla, že jde o Suchoj Superjet-100, který mířil do Murmansku. Stroj byl uveden do provozu před necelými dvěma lety.

"Základní verze (příčiny nehody) je zásah blesku do letadla, po němž selhala automatika. Podle předběžných zjištění letadlo dvakrát narazilo o vzletovou dráhu. Zásah blesku potvrdil i jeden z členů posádky," citoval TASS nejmenovaný zdroj z vyšetřovacího týmu.

Část lidí se podařilo evakuovat pomocí nafukovacích skluzů.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Superjet-100 ruské společnosti Aeroflot. Ilustrační foto

BBC citovala svědka neštěstí jménem Kristov Kostov. Podle ní jde o bývalého bulharského účastníka soutěže Eurovize, který na sociální sítě poslal vzkaz s tím, že lidé, kteří letadlo v plamenech sledovali, se „třásli“. Kvůli nehodě pak podle něj nemohou startovat další letadla.

Některé lety Šeremeťevo odklání na jiná letiště. Otevřena je jedna ze dvou vzletových a přistávacích drah.

Reklama

Výběr článků

Načítám