Hlavní obsah

Bagdádí se objevil po pěti letech na videu. Slibuje pomstu a chválí srílanské atentátníky

• Aktualizováno

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na 18minutovém videozáznamu. Odborníci na extremismus upozorňují, že je nahrávka relativně nová. Bagdádí se na ni vyjadřuje nejen k nedávné porážce Islámského státu v Sýrii, ale chválí také sebevražedné atentátníky z útoků, které se staly během Velikonoční neděle na Srí Lance, či vítězství Benjamina Netanjahua v izraelských volbách, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bagdádí na novém videuVideo: Reuters

 
Článek

Bagdádí na videu tvrdí, že série bombových útoků ve srílanském hlavním městě Kolombo a jeho okolí, při němž zahynulo nejméně 253 lidí, byla pomsta za dobytí syrského města Baghúz kurdskými silami. Baghúz byl posledním územím, které ovládal Islámský stát. Současně slibuje pomstít bojovníky Islámského státu, kteří byli zabiti nebo uvězněni.

„Pravdou je, že bitva mezi islámem a jeho stoupenci a křižákem a jeho lidmi je dlouhou bitvou. Bitva o Baghúz skončila a ukázala brutalitu a barbarství křižáckého národa vůči muslimskému národu,” říká Bagdádí. „Na druhou stranu (ale bitva) ukázala odvahu, statečnost a vytrvalost muslimského národa,” dodává vůdce IS.

Záznam zveřejnila propagandistická agentura IS Al-Furkán, ale jeho pravdivost nebylo možné nezávisle ověřit, dodává agentura Reuters.

Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, zahynulo nejméně 80 tisíc lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ale Islámský stát poražen až letos 23. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám