Hlavní obsah

Soud Kotlebovu stranu nerozpustil

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Senát slovenského nejvyššího soudu v pondělí nerozpustil Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Rozpuštění navrhovala prokuratura.

Marian Kotleba přichází k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Senát nejvyššího soud shledal, že k rozpuštění strany nebyly splněny zákonné podmínky,“ uvedla předsedkyně senátu.

Podle soudkyně „žaloba nemá šikanózní charakter“, ale nebyla dostatečně podložená a nebyl dostatek důkazů k rozpuštění LSNS. Nejvyšší soud rozhodl, že stanovy, program a činnost LSNS nejsou v rozporu s demokratickým zřízením, ústavou a zákony. Slovenská prokuratura podle nejvyššího soudu nepředložila důkazy, že LSNS je ohrožením demokracie.

„Ve státech Evropské unie, jejíž členem Slovensko je, se přistupuje k rozpouštění stran jen zřídka," řekla předsedkyně senátu.

LSNS už předem označila snahu o rozpuštění za politickou objednávku. „Existuje propojení mezi vládní stranou Směr a osobou generálního prokurátora,“ upozornila strana.

Kotleba po rozsudku tezi zopakoval a poděkoval všem členům senátu nejvyššího soudu za osobní statečnost. „Bylo zřejmé, že některé politické špičky se snažili do rozsudku zasahovat,“ řekl. „Po celou dobu jsme si byli vědomi, že jsme žádný zákon neporušili a naše strana není ohrožením demokracie. Nejvyšší soud potvrdil, že jsme legitimní politickou stranou,“ dodal předseda LSNS.

Před bratislavské sídlo soudu přišli příznivci i odpůrci LSNS, ale šlo jen o hrstku lidí. Příznivci LSNS přivítali rozsudek potleskem.

Odpůrci LSNS sestavili z písmen nápis STOP FAŠISMU. Byla mezi nimi i herečka Zuzana Kronerová. „Tato strana neměla vůbec vzniknout, protože toto seskupení od začátku vykazovalo znaky extremismu,“ řekla Kronerová.

170 podnětů

Návrh na rozpuštění strany podal ještě v květnu 2017 slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Generální prokuratura informovala, že dostala celkem 170 podnětů ke zrušení strany.

Podle prokuratury je cílem LSNS odstranění současného demokratického systému a jedná se o extremistickou stranu s fašistickými tendencemi, která svou činností porušuje slovenskou ústavu, zákony a mezinárodní smlouvy. Zástupce prokuratury Ivan Minár u soudu připustil, že projednávání návrhu na rozpuštění politické strany je výjimečná událost.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Senát slovenského nejvyššího soudu v pondělí rozhodl o rozpuštění Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby.

„Volební program strany diskriminuje část společnosti, a to Romy na základě kolektivní viny. V programu strany je vyvolávání strachu z této menšiny, a to je určitá forma xenofobie. Takové klasifikování menšiny je v příkrém rozporu s ústavou Slovenské republiky,“ uvedl zástupce prokuratury. Minár upozornil, že LSNS považuje současný systém za nedemokratický, který je potřeba odstranit.

Podle medializovaných informací měla LSNS zaregistrovanou náhradní stranu s názvem Lidová strana Pevnost Slovensko.

Slovenský nejvyšší soud v roce 2006 rozpustil první Kotlebovu stranu Slovenská pospolitost, která ve svém programu navrhovala zrušení demokratického systému a nastolení „stavovského státu na národním, křesťanském a sociálním principu“.

LSNS by podle březnového průzkumu agentury Focus volilo 12 procent Slováků a je druhou nejpopulárnější stranou za vládním Směrem. Sociolog Pavel Haulík upozornil, že rozpuštění strany by přineslo Kotlebovi ještě víc sympatizantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám