Hlavní obsah

Střelec v synagoze v americkém Poway zabil jednu ženu

• Aktualizováno

Při střelbě v synagoze v Poway nedaleko San Diega byla v sobotu zabita jedna žena, tři lidé utrpěli zranění. Pachatel byl zadržen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec v synagoze v americkém Poway zabil jednu ženuVideo: KGTV, AP

 
Článek

V synagoze se střílelo během oslavy židovského náboženského svátku. Pachatel byl sám,

Americký prezident Donald Trump a další politici útok označili za antisemitský a odsoudili jej. Devatenáctiletý údajný střelec identifikovaný jako John Earnest byl zadržen poté, co sám záhy po činu zavolal tísňovou linku a po příjezdu hlídky vystoupil ze svého auta s rukama nad hlavou, uvedl šéf sandiegské policie David Nisleit.

Útočník podle místního šerifa Williama Gorea nemá záznam v rejstříku trestů. Osoba stejného jména asi hodinu před útokem umístila na internetu protižidovský vzkaz. Podle agentury AP v něm mimo jiné tvrdí, že útok pomohl naplánovat a financovat známý youtuber. Podle Gorea nyní úřady zkoumají zprávy na sociálních sítích a zločin vyšetřují jako možný útok z nenávisti.

Incident se stal v poslední den pesachu, židovských Velikonoc. Oslavy začaly dopoledne místního času a měly vyvrcholit večer. Policie byla přivolána krátce před polednem.

Trump po útoku vyjádřil dotčeným upřímnou účast a slíbil, že věc bude objasněna. Uvedl, že střelba „vypadá na nenávistný útok” a řekl, že je „sotva k uvěření.”

Starosta Poway Steve Vaus uvedl, že střílel „někdo s nenávistí v srdci” a že lidé, kteří se účastnili bohoslužby, sami zasáhli a zabránili větší tragédii.

Svědkové slyšeli šest nebo sedm výstřelů, křik a pak další salvu. Rabín se prý útočníka snažil uklidnit a sám byl také zraněn.

Na místě pracuje místní šerif a policie ze San Diega. „Nevíme o žádných hrozbách, ale pro jistotu budeme zvýšeně hlídkovat v místech bohoslužeb,” uvedl velitel David Nisleit.

Poway leží asi 25 kilometrů od San Diega a má 48 000 obyvatel. Je známo jako město bohatších lidí a je tam jedna z nejnižších kriminalit v zemi.

Incident v Pittsbrughu byl mnohem horší 

V říjnu 2018 zabil Robert Bowers v synagoze v Pittsburghu 11 lidí a 6 zranil. Hrozí mu trest smrti. Střelec volající „Všichni Židé musí zemřít” vpadl do synagogy a zabil 11 věřících a dalších šest, včetně čtyř policistů, zranil.

Prezident Trump tehdy nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října. Posílena byla rovněž ochrana synagog a židovských středisek po celých Spojených státech. Mezi šesti zraněnými přeživšími útoku je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger.

Reklama

Výběr článků

Načítám