Hlavní obsah

Saúdové popravili naráz 37 odsouzených. Na základě vynucených či zfalšovaných přiznání

– Rijád

V Saúdské Arábii v úterý popravili naráz 37 odsouzených za terorismus, což byla jedna z největších hromadných poprav v zemi. Televize CNN ale získala soudní dokumenty, které ukazují, že přiznání byla vynucená, nebo dokonce zfalšovaná a odsouzení trvali na své nevině.

Protest pro saúdskému režimu v USA

Článek

„Trest smrti byl uplatněn na zločince, kteří přijali ideologii terorismu a vytvořili teroristické buňky s cílem podrýt a narušit bezpečnost, šířit chaos a vyprovokovat sektářské násilí,“ uvedla po popravách saúdská tisková kancelář SPA. Mezi odsouzenými převažovali šíité, kteří jsou v zemi utiskovaní. Jedenáct z nich bylo odsouzeno za špionáž pro Írán a 14 za účast na protivládních demonstracích v letech 2011 a 2012 ve Východní provincii, které se rozhořely v době arabského jara.

Mezi popravenými byli i tři nezletilí, ve dvou případech šlo účastníky demonstrací. Podle saúdských úřadů se účastníci demonstrací přiznali. Podezření, že by mohlo být přiznání vynucené, s čímž přišla OSN už v roce 2017, saúdská vláda popřela v dopise s tím, že muži svá přiznání zopakovali před soudem.

Jen otiskli palec

Dokumenty od soudu, které získala CNN, ale ukazují něco jiného. Někteří opakovaně před soudem říkali, že přiznání nejsou pravdivá a byla vynucena mučením. Další dokonce uvedli, že ani žádná přiznání nenapsali, že jen otiskli svůj palec pod textem, který podle nich sepsali vyšetřovatelé. „Toto nejsou moje slova,“ uvedl před soudem 27letý poloslepý a hluchý Munir Adam, „nenapsal jsem žádný dopis, očerňující text napsal vlastní rukou vyšetřovatel.“

Za protesty v Avamíji bylo souzeno naráz 24 lidí. Čtrnáct z nich bylo podle OSN obviněno, že se přidali k teroristické skupině. Ti byli v úterý popraveni. Žaloba uváděla, že těchto čtrnáct trvalo na přiznáních, ale soudní dokumenty získané CNN ukazují, že to naopak popírali. Žaloba také některé obvinila z homosexuality, která je v zemi trestná. Jeden z popravených se přiznal, že měl sex s dalšími čtyřmi obviněnými.

V dokumentech stojí: „Řekl, že to udělal, protože je šíita a protože je proti sunnitům a protože nenávidí stát a jeho představitele i bezpečnostní složky.“ Muž však vše popíral s tím, že přiznání sepsali dohromady vyslýchající s obhájcem.

Brutální mučení

Další popravený Hussajn Muhammad Musalla řekl soudu, že byl zraněn, že mu zlomili nos, klíční kost a nohu: „Nic v těchto přiznáních není správně, ale já nemohu prokázat, že jsem byl donucen. Jsou tu však lékařské zprávy z vězeňské nemocnice v Dammanu a já žádám vaši ctihodnost, aby byly připuštěny. Ukazují následky mučení na mém těle.“

„Jen málo z těch 24 mužů se dopustilo zločinů,“ uvedl otec popraveného nezletilého Madžtába Svajkata , který se chystal odjet do USA studovat a byl zadržen na letišti. K dokumentům se dostal, protože svého syna sám hájil. Syn se přiznal, že házel Molotovovy koktejly na bezpečností síly a přes mobilní telefon svolával účastníky demonstrací. Otec k tomu uvedl: „Vyšetřovatel vše nadiktoval Svajkatovi a donutil ho podepsat je s tím, že by mohl zastavit mučení. Podepsal to.“ Podle něj byl syn dvakrát na demonstracích, ale vždy jen pár minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám