Hlavní obsah

Vůdce atentátníků ze Srí Lanky je mrtev. Pátrá se po 140 lidech napojených na IS

– Kolombo

Zahrán Haším, hlava radikální organizace Národní Tauhíd Džamáate (NTJ), kterou srílanské úřady podezírají ze spáchání velikonočních útoků, je po smrti. Zahynul při sebevražedném atentátu v hotelu Shangri-La, oznámil v pátek srílanský prezident Maithripala Sirisena s odkazem na informace tajných služeb. Policie ale nadále pátrá po 140 lidech kvůli vazbám na Islámský stát.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Na Srí Lance je do pátrání po lidech spojených s radikály nasazena i armáda.

Článek

Přestože Haším na sociálních sítích zveřejňoval plamenná kázání a výzvy k násilí, až do útoků o velikonoční neděli nepatřil k příliš známým postavám. V roce 2014 založil islamistickou skupinu Národní Tauhíd Džamáate, označovanou zkratkou NTJ.

Bezpečnostní složky se domnívají, že místní islamisté spáchali útoky za pomoci radikálů z organizace Islámský stát. Sirisena uvedl, že s Islámským státem, který se k útokům přihlásil, byli v kontaktu někteří mladí Srílančané už od roku 2013.

Se zapojením organizace Islámský stát do velikonočních útoků na Srí Lance souhlasí také australský premiér Scott Morrison. Předpokládá, že právě Islámský stát vybral pro sebevražedné atentátníky cíle krvavých masakrů.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Na Srí Lance se pátrá po 140 lidech spojených s Islámským státem.

Morrison je přesvědčen, že atentáty nesou rukopis džihádistů, kteří bojovali v Sýrii a Iráku a vrátili se do vlasti schopni zvládnout takové útoky. Myslí si, že útočníci byli součástí širší sítě, která by mohla mimo jiné poskytovat peníze a školení.

Sebevražední atentátníci pocházeli ze středních a vyšších středních vrstev. Studovali v zahraničí – ve Velké Británii a Austrálii.

Bezpečnostní složky dosud zatkly 76 lidí. Mezi zadrženými jsou také cizinci ze Sýrie a Egypta. V zemi je nasazeno asi 10 tisíc vojáků, kteří provádějí prohlídky a dohlížejí na bezpečnost u svatostánků, oznámila armáda.

Varování před odvetou proti muslimům

Vláda doporučila muslimům, aby se v pátek modlili doma a nechodili do mešit, neboť zpravodajské služby varovaly před možnými odvetnými pumovými útoky.

Atentáty si podle upravené bilance vyžádaly kolem 250 lidských životů a 500 zraněných. Odhad počtu obětí snížilo tamní ministerstvo zdravotnictví, původně se hovořilo o téměř 360 mrtvých. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám