Hlavní obsah

Organizátoři protestů v Hongkongu půjdou do vězení

– Hongkong

Od osmi do 16 měsíců ve vězení si má odsedět sedm organizátorů hongkongských masových demonstrací za demokracii z roku 2014. Rozhodl o tom ve středu hongkongský soud, podle nějž vyvolávali lídři hnutí symbolizovaného žlutými deštníky „veřejné pohoršení”. Dalšímu odsouzenému uložil trest 200 hodin obecně prospěšných prací.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zakladatelé hnutí Occupy Central Čhan Ki-man, Benny Tchaj a Čchu I-ming před budouvou soudu.

Článek

Vynesení rozsudku nad poslední obžalovanou bylo kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu odloženo, uvedla agentura AP.

Soud v Hong Kongu uznal vinu devíti organizátorů masových demonstrací na začátku dubna. Mezi odsouzenými je trojice spoluzakladatelů hnutí za demokracii Occupy Central, které stálo u zrodu protestů. Dva z nich si mají ve vězení odsedět 16 měsíců, třetímu udělil soud trest 16 měsíců podmínečně.

Další šestici odsouzených tvoří prodemokratičtí poslanci a členové hongkongské federace studentů, která se na pořádání demonstrací podílela. Dva z nich poslal soud na osm měsíců za mříže, dvěma dalším udělil osmiměsíční podmínečný trest.

Účastníci demonstrací, které začaly v září 2014, požadovali v ulicích zcela svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí 1200členná komise, v níž převažují přívrženci centrální čínské vlády. Když protestní akce vrcholily, zapojilo se do nich v některé dny až 100 000 lidí.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Peking od té doby posiluje kontrolu nad tímto územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám