Hlavní obsah

Krvavé atentáty na Srí Lance vyšetřuje Čech v čele týmu Interpolu

– Kolombo • Aktualizováno

Na Srí Lanku dorazil tým specialistů Interpolu, který by měl tamějším bezpečnostním silám pomoci s vyšetřováním nedělní série krvavých atentátů v metropoli Kolombo a okolí. Tým odborníků z Interpolu vede český policista, který v mezinárodní organizaci působí, sdělil policejní prezident Jan Švejdar. Počet obětí útoků mezitím vzrostl na 359, informovala policie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Krev obětí na stěnách kostela svatého Šebestiána v Negombu.

Článek

Totožnost policisty nechce policejní prezidium zveřejnit, aby to neohrozilo jeho bezpečnost, sdělila mluvčí Kateřina Rendlová.

Tým Interpolu byl vyslán na žádost srílanských orgánů a jsou v něm odborníci se zkušenostmi v oblasti vyšetřování trestných činů, výbušnin, boje proti terorismu a identifikace obětí.

Na ostrov vysílá své experty také Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a nabídl pomoc při laboratorním zkoumání zbytků výbušnin, napsal list Washington Post s odvoláním na zdroje z FBI.

Srílanská policie dosud v souvislosti s útoky zadržela téměř šest desítek lidí. Většinu zatčených tvoří místní obyvatelé, policie ale pátrá po možném zapojení cizinců. Mezi zadrženými je i syrský občan.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene ve středu na tiskové konferenci uvedl, že Zahrán Haším, vůdce místní islamistické skupiny, zodpovědné za útoky, spáchal sebevražedný útok v hotelu Shangri-La. Sebevražedných atentátníků bylo podle policie devět, osm z nich se již podařilo identifikovat. Jeden z útočníků podle náměstka studoval v zahraničí – v Británii a Austrálii. Jedním útočníkem byla žena.

Policejní pyrotechnici ve středu provedli kontrolovanou explozi podezřelého motocyklu zaparkovaného poblíž oblíbeného kina Savoy v metropoli Kolombu. Podle policie se podezření nepotvrdilo, pod sedadlem motorky žádné výbušniny nebyly.

„Informace k identifikaci těch, kteří se podíleli na útocích, mohou pocházet odkudkoliv,“ řekl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock. Interpol má však rozsáhlou mezinárodní síť a také databázi, která je při vyšetřování atentátů nezbytná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila jednoho z podezřelých, jak míří do kostela na Srí LanceVideo: Reuters

V současné době se prochází databáze odcizených a ztracených cestovních dokladů, což by pomohlo určit možné odkazy nebo mezinárodní trasy teroristů, napsal server týdeníku Focus.

K atentátům se přihlásila organizace Islámský stát. Na podporu svého tvrzení později zveřejnila záběry, na kterých jsou podle ní pachatelé atentátů přísahající věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. Skupinu osmi mužů vede radikální místní duchovní Zahrán Haším, uvedl na svém webu institut SITE, který sleduje radikální hnutí ve světě. Hašíma za strůjce útoků považují podle agentury AP také srílanské tajné služby.

Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho jsou atentáty odvetou za útoky na mešity na Novém Zélandu, při nichž zemřelo padesát muslimů.

Počty obětí nedělních útoků neustále stoupají. Nejčerstvější bilance uvádí, že si atentáty vyžádaly 359 mrtvých a kolem 500 zraněných. Dětský fond OSN (UNICEF) také oznámil, že mezi oběťmi je 45 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám