Hlavní obsah

Velikonoční útoky na Srí Lance mají na svědomí téměř 300 mrtvých a 500 zraněných

• Aktualizováno

Sedm sebevražedných atentátníků, kteří v neděli zaútočili na Srí Lance, mají na svědomí už 290 lidských životů. Dalších nejméně 500 osob je zraněných, napsala agentura DPA s odkazem na nejčerstvější policejní informace. Mezi mrtvými je 32 cizinců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velikonoční útoky na Srí Lance mají na svědomí téměř 300 mrtvých a 500 zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Tragická bilance ale není stále u konce. Mnozí zranění jsou v kritickém stavu, upozorňuje DPA. Češi mezi oběťmi podle dosavadních informací české diplomacie nejsou.

K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil, ale mluvčí vlády uvedl že je spáchala místní islamistická skupina. Policie dosud zatkla 24 podezřelých. Muži byli zadrženi na dvou místech v Kolombu a jeho okolí, všichni jsou údajně členy stejné radikální skupiny, napsala agentura AFP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Krev obětí na stěnách kostela svatého Sebastiána v Negombu

Premiér Ranil Vickremasinghe v televizi uvedl, že všichni zadržení pocházejí ze Srí Lanky. Chce ale požádat v zahraničí o pomoc, aby se zjistilo, zda útočníci nemají vazby na mezinárodní terorismus. „Nedovolíme, aby se terorismus na Srí Lance rozmohl. Přijali jsme veškerá opatření k k jeho vymýcení," řekl Vickremasinghe.

Podezření, že by se mohlo jednat o islamistické teroristické útoky, podporuje nález výbušniny v jednom z hotelů, napsal server týdeníku Spiegel s odkazem na vyjádření bezpečnostního experta. Tento typ výbušniny byl již dříve zajištěn u radikálních islamistů. V hotelu bylo použito 25 kilogramů této výbušniny. Také volba cílů ukazuje podle něj na na teror ze strany radikálních islamistů.

Ministerstvo zahraničí USA vydalo pro cesty amerických občanů na Srí Lanku varování. Podle ministerstva je pravděpodobné, že "teroristické skupiny" plánují nové útoky.

„Teroristé mohou zaútočit bez varování,“ sděluje v nedělní zprávě americké ministerstvo zahraničí. Podle ní jsou v ohrožení turistické lokality, dopravní uzly, nákupní střediska, hotely, modlitebny, letiště a další veřejné prostory.

Doporučení turistům vydala také Británie. Upozorňuje se v něm na zpřísněná bezpečnostní opatření a turistům se doporučuje, aby se řídili bezpečnostními pokyny.

Foto: Gemunu Amarasinghe, ČTK/AP

První oběti útoků na Srí Lance se pohrřbívají.

Kromě toho policisté zneškodnili nedaleko letiště hlavního města Kolombo podomácku vyrobenou bombu. Výbušninu objevili v noci na silnici vedoucí k hlavnímu terminálu letiště.

Teroristé zaútočili na turistickou perlu ostrov Srí Lanku o Velikonoční neděli a odpálili zhruba ve stejnou dobu výbušniny ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám