Hlavní obsah

Severoirská policie zadržela dva mladíky kvůli smrti novinářky

– Belfast

Severoirská policie zadržela dva mladíky ve věku 18 a 19 let v souvislosti s vraždou 29leté novinářky Lyry McKeeové během nepokojů v Londonderry v noci na pátek, uvedla televize Sky News. Zadrženi byli na základě zákona o boji proti terorismu, upřesnila policie.

Foto: McKee family, ČTK/AP

Zavražděná novinářka Lyra McKee

Článek

McKeeovou zasáhl projektil ve chvíli, kdy ve čtvrtek před půlnocí sledovala dění. Policie uvedla, že ozbrojený muž střílel po policistech kolem 23.00 místního času (kolem půlnoci SELČ). Novinářka v té době stála v blízkosti jednoho policejního vozidla.

Záběry kamerového systému zaznamenaly její poslední momenty před zasažením a snímek pořízený z mobilního telefonu zachytil člověka podezřelého, že střílel. Na tomto videu, které policie rovněž zveřejnila, je vidět maskovaný útočník, který se vykloní z úkrytu a zdá se, že střílí na policii a přihlížející lidi.

Policie bezprostředně označila za možného pachatele nacionalistickou organizaci Nová IRA. Událost také začala vyšetřovat jako teroristický případ.

Násilnosti ve čtvrti Creggan vypukly ve čtvrtek večer po policejní razii, jejímž cílem bylo zabránit útokům naplánovaným na tento víkend. Výtržníci házeli po policistech desítky zápalných lahví a zapálili při tom dvě auta.

Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila na velikonoční Velký pátek v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Nová IRA (Irská republikánská armáda) velkopáteční dohodu odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám