Hlavní obsah

Moskva začala stavět nejvyšší mrakodrap Evropy

– MOSKVA

Ruská metropole by si do dvou let na své konto měla připsat další prvenství. Minulý týden tu totiž stavaři v areálu obchodního komplexu Moskva City odlili první kubík betonu kancelářského a bytového komplexu Federacija, jenž by se měl stát nejvyšším mrakodrapem starého kontinentu.

Článek

Stavbu z leštěné oceli a skla budou tvořit dvě věže srpovitého půdorysu. Vyšší z nich dosáhne 340 metrů a se špicí dokonce pak ještě o sto metrů výše. Dosud nejvyšší budovu Evropy, sídlo německé Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem, tak Federacija trumfne o rovných 180 metrů.

Výtah projede akváriem

"Mnozí si na Západě myslí, že Rusové něco takového dosud postavit neumějí," řekl agentuře DPA německý stavební inženýr Andreas Zuhrt. "To je ale omyl."

Mrakodrap za 500 miliónů dolarů (přes 11 miliard korun), jenž bude stát u řeky Moskvy vzdušnou čarou asi čtyři kilometry od Kremlu, má přitom vyrůst v rekordním čase. "Na každém poschodí prostavíme jen dva až tři dny," chlubí se Berlíňan Zuhrt, projektant ruského stavebního koncernu Mirax Group, který rekordní stavbu společně s Vněštorgbankou financuje.

Ve věžích mrakodrapu investoři chystají kancelářské prostory, byty i luxusní hotel. V posledních dvou patrech se najde místo pro restaurace, posilovnu, bazén a vyhlídkovou terasu. Vyhlídkový výtah navíc návštěvníkům umožní stoupat 20 metrů vysokým akváriem.

Obavy z teroristů

V nedalekém luxusním městečku Moskva City, v němž jako houby po dešti vyrůstají kanceláře, byty, hotely a obchody, má do roku 2010 bydlet a pracovat na 100 tisíc lidí a staví se kvůli němu i trasa metra z Kyjevského nádraží.

V této lokalitě označované často za "největší staveniště Evropy" přitom jen za posledních pět let vyrostlo na 15 mrakodrapů.

Experti se však obávají, aby se nová budova Federacija šplhající do mraků nestala terčem "moskevského 11. září".

Zejména bezpečnostní technici upozorňují, že případným teroristům by stačilo malé sportovní letadlo naložené leteckým palivem a výbušninami a moskevský komplex by mohl lehce stihnout tragický osud newyorského World Trade Center.

Armáda připravena

Sergej Polonskij z Mirax Group však dosud všechny kritiky odráží - Federacija je prý mimořádně staticky odolná "stavba 21. století" a ruské bezpečnostní síly bdělé.

Noví nájemci luxusních kanceláří na dobré adrese ale situaci vidí jinak - již teď jsou všechny prostory ve věžáku na Krasnopresněnském nábřeží beznadějně obsazené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám