Hlavní obsah

Karkulka či Šípková Růženka jsou sexistické, děti v Barceloně si je nepřečtou

V dětské knihovně jedné základní školy v Barceloně už si nebudou moci děti půjčit knížku o Červené Karkulce ani o Šípkové Růžence. Školská komise pro rovnost pohlaví totiž došla k závěru, že asi dvě stovky pohádkových příběhů v nabídce tamní knihovny jsou „sexistické“ a přispívají k šíření stereotypů o mužské a ženské roli, informovala španělská média.

Foto: Profimedia.cz

Šípková Růženka (ilustrace z roku 1956)

Článek

Z oddělení knihovny pro děti do šesti let v barcelonské škole Taber zmizelo po hodnocení školské komise asi 30 procent knížek. Jako kritérium při hodnocení sloužilo mimo jiné, kolik postav v příběhu je mužských a kolik ženských, jaké role v pohádce zastávají a kolik je v ději násilí.

Vedle pohádky o Karkulce, kterou sežere vlk a pak ji zachrání statečný myslivec, nezůstal ve škole v katalánské metropoli ušetřen ani příběh o svatém Jiřím. V něm podle legendy statečný rytíř přemůže draka a zachráněné princezně dá červenou růži, jež vyrostla na místě boje z dračí krve.

Hodnocení knížek je součástí katalánského projektu „Knihovna a rovnost pohlaví“; podobný projekt existuje například i v sousedním regionu Valencie. Katalánská vláda se ke stažení pohádek z knihovny v barcelonské škole nechtěla vyjadřovat. Deníku ABC řekla, že „školy mají svou autonomii a mohou samy rozhodovat o knihách, které žákům a dětem nabízejí“.

Kriticky se ke kauze postavila například madridská politička z Lidové strany (PP) Isabel Ayusová. „Takové pohádky vychovaly celé generace... A pokud se rodičům některé z nich zdají pro jejich děti nevhodné, tak ať jim je nečtou, ale tradiční příběhy bychom neměli démonizovat,“ řekla Ayusová deníku ABC.

Reklama

Výběr článků

Načítám