Hlavní obsah

USA označily íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci

– Washington

Spojené státy zařadily íránské revoluční gardy na seznam zahraničních teroristických organizací. Oznámil to v pondělí americký prezident Donald Trump. Agentura AP krok USA považuje za výjimečný, neboť Washington dosud nikdy formálně neoznačil ozbrojené síly jiného státu za teroristickou skupinu. Írán v reakci na to označil za teroristickou organzaci americké bezpečnostní síly.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Íránské revoluční gardy jsou hlavním prostředkem íránské vlády k řízení a uskutečňování světových teroristických akcí," uvedl v prohlášení Trump.

Označení gard za teroristické uskupení podle Trumpa jasně ukazuje na rizika pro ty, kteří by s nimi chtěli spolupracovat, případně je podporovat. "Pokud s íránskými revolučními gardami obchodujete, tak sponzorujete terorismus," dodal.

Íránské revoluční gardy (známé pod názvem Pasdaran) byly vytvořeny po revoluci v roce 1979 na její obranu proti zahraničním a vnitřním hrozbám. V Íránu mají gardy významnou politickou a ekonomickou váhu. Americká vláda významně zasáhla íránské revoluční gardy už v roce 2018, když uvalila sankce na desítky jednotlivců a firem, které je financují.

Kritici Trumpova rozhodnutí zařadit celé gardy na teroristický seznam varovali, že podobný krok by mohly proti americkým vojákům a činitelům tajných služeb učinit i nepřátelské státy. Trump ale trvá na tom, že umístění gard na černou listinu jen odráží skutečnost. Administrativa amerického prezidenta si od tohoto postupu slibuje další izolaci islámské republiky, kterou USA a Izrael považují za hrozbu stability na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám