Hlavní obsah

Severní Korea označila přepadení své ambasády v Madridu za terorismus

Pchjongjang

Únorové přepadení severokorejské ambasády v Madridu bylo znepokojivým teroristickým útokem, prohlásil zástupce ministerstva zahraničí Severní Koreje. Uvedl, že země bedlivě sleduje spekulace, že za činem stály americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a disidentská organizace. Washington podíl na incidentu odmítl.

Foto: Kham, Reuters

Kim Čong-un

Článek

„Nelegální vniknutí a obsazení diplomatické mise a čin vyděračství jsou vážným narušením státní suverenity a pobuřujícím porušením mezinárodního práva, tyto činy nesmějí být tolerovány nikde na světě,“ citovala agentura Reuters komentář zmíněného severokorejského činitele v KCNA.

K přepadení se tento týden přihlásila skupina Cheollima Civil Defense (CCD), která tvrdí, že se snaží svrhnout režim severokorejského diktátora Kim Čong-una. Skupina se přihlásila poté, co v úterý španělský soudce zveřejnil zprávu o vyšetřování incidentu z 22. února. Podle soudce šlo násilné přepadení ambasády KLDR, které provedl kriminální gang deseti lidí.

Španělský soudce neuvedl název žádné skupiny. Podle něj byl lídrem skupiny muž s mexickými doklady žijící v USA, který vystupuje pod jménem Adrián Hong Chang, ale i dalšími jmény. Ten podle španělského soudu pět dní po přepadení kontaktoval FBI, kterému nabídl materiál ukradený na ambasádě. Soudce neuvedl, zda americká strana nabídku přijala. FBI to odmítla potvrdit i vyvrátit.

Španělská média v této souvislosti uvedla, že není jasné, proč se Chang neobrátil na CIA, kterou by takové informace spíše mohly zajímat.

CCD vešla ve známost po zavraždění Kim Čong-nama, bratra severokorejského diktátora, před dvěma lety na letišti v Malajsii. Ze zorganizování vraždy, podle vyšetřovatelů spáchané zakázanou bojovou látkou VX, jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Po Kim Čong-namově smrti zveřejnila CCD v roce 2017 na internetu videonahrávku, v níž uvedla, že se postarala o Kim Han-sola (syna zavražděného), jeho matku a sestru.

Reklama

Výběr článků

Načítám