Hlavní obsah

Jedna z nejbohatších německých rodin si miliony charitě vykupuje vinu z nacistické éry

Právo, DPA, vpl

Reimannovi, jedna z nejbohatších rodin v Německu, která vlastní holdingovou společnost JAB, se rozhodla věnovat deset milionů eur (257,2 mil. korun) na charitu po zjištění, že její předci podporovali nacisty a zneužívali nucené práce.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Peter Harf, mluvčí rodiny, řekl nedělníku Bild am Sonntag (BamS), že ačkoli se členové rodiny k éře nacismu nikdy nevyjadřovali, Albert Reimann starší a jeho syn Albert Reimann mladší, kteří zemřeli v letech 1954 a 1984, „se provinili a patří do vězení“.

BamS s odvoláním na dosud nezveřejněné historické dokumenty z několika německých archivů napsal, že Reimannovi zneužívali ruské civilisty a francouzské zajatce na nucené práce. Tato tvrzení podpořilo i interní vyšetřování, jímž dědicové holdingu před třemi lety pověřili historika Paula Erkera z Mnichovské univerzity. „Ulevilo se nám, že je to už venku,“ citoval BamS zdroj z rodiny. Harf, člen vedení JAB Holding Company, dodal, že dědici zjištění zveřejní a na charitativní účely věnují deset milionů eur.

Banky, káva, parfémy
Časopis Manager Magazin odhadl majetek Reimannových v roce 2018 na 33 miliard eur (849 mld. korun).
To z ní činí druhou nejbohatší rodinu v Německu.
Podnikají v bankovnictví, potravinářském průmyslu a kosmetice.
Do portfolia patří mimo jiné značky Jacobs, Colgate, Gucci či Calvin Klein.

Dopis Himmlerovi: jsme čistí árijci

Historik Christopher Kopper z univerzity v Bielefeldu, který se k dokumentům rovněž dostal, nepochybuje: „Otec a syn Reimannovi nebyli političtí oportunisté, nýbrž nacisté z přesvědčení.“ Dokumenty potvrzují, že rodina už v roce 1931, dva roky předtím, než se nacisté dostali k moci, věnovala peníze SS.

Albert mladší psal 1. července 1937 Heinrichu Himmlerovi, jenž jako říšský vůdce SS organizoval holokaust: „Jsme víc než stoletý, čistě árijský rodinný podnik. Majitelé jsou bezvýhradnými stoupenci rasové čistoty.“

Reklama

Výběr článků

Načítám