Hlavní obsah

V Christchurchi uctilo 40 tisíc lidí oběti teroristického útoku

• Aktualizováno

V novozélandském městě Christchurch se konala tryzna za oběti nedávného teroristického útoku na dvě mešity, při nichž zahynulo 50 osob. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu uctili oběti teroristického útokuVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z přítomných byl 21letý Mustafa Boztas, kterého střelec během útoku z 15. března na mešitu Al Noor střelil do nohy a jater. Od té doby je upoután na kolečkové křeslo. „Je krásné vidět, co společnost sjednotilo, aby ukázala, že jí na nás záleží a že nejsme sami,” řekl Boztas na setkání věnovaném především modlitbám, poslechu písní a projevům. Dodal, že se rychle zotavuje a doufá, že bude brzy zase normálně chodit.

Podle místních úřadů se akce zúčastnilo na 40 000 lidí. Konala se v místě, které bylo původně připraveno pro koncert kanadského zpěváka Bryana Adamse, jenž byl po útoku zrušen. Během setkání se nahlas předčítala jména všech 50 zabitých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu se konala demonstraceVideo: Reuters

Foto: Mark Baker, ČTK/AP
Foto: Mark Baker, ČTK/AP
Foto: Mark Baker, ČTK/AP
Foto: Mark Baker, ČTK/AP
Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Tryzna v novozélandském městě Christchurch

Okirano Tilaia, zástupce žáků na jedné ze škol v Christchurchi, která při útoku ztratila dva studenty, ve svém projevu citoval Martina Luthera Kinga, který podle něj zahrnoval lidi láskou, mírem a solidaritou. „Temnota nemůže vyhnat temnotu, to umí pouze světlo,” řekl Tiliaia. „A nenávist nemůže vyhnat nenávist, to umí pouze láska.”

Na Novém Zélandu se od útoku minulý týden konala řada vzpomínkových akcí. V pátek lidé po celé zemi poslouchali svolávání muslimů k modlitbě. Na příští pátek je plánována celonárodní vzpomínková akce.

Po útoku byl obviněn z vraždy osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant. Před soudem stane 5. dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám