Hlavní obsah

Přes 110 pastevců bylo zabito v Mali při etnickém útoku

Ozbrojenci v centrálním Mali zabili nejméně 110 pastevců. Podle místního starosty šlo zřejmě o etnicky motivovaný útok, terčem byli Fulbové. Informovala o tom agentura Reuters, podle které jde o jeden z nejhorších útoků v oblasti v poslední době.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Mali. Na ilustračním fotu jsou čeští vojáci na misi v Bamaku.

Článek

Loni při etnicky motivovaných útocích v tomto západoafrickém státě podle údajů OSN zemřelo na 500 lidí, dalších několik tisíc lidí muselo kvůli špatné bezpečnostní situaci opustit své domovy.

Nejnovější incident se podle starosty městečka Bankass, Moulaye Guindoa, stal v 04:00 místního času (05:00 SEČ). Pastevce podle něj zabili v nedaleké vesničce Ogossagou muži převlečení za lovce z jiného kmene. Starosta uvedl, že dosud bezpečnostní složky objevily 110 těl a je pravděpodobné, že budou nalezena další.

Terčem útoku se podle starosty stala také nedaleká vesnice Welingara, kde bylo zabito několik lidí. Počet obětí tohoto útoku nicméně zatím zůstává nejasný. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní složky napsala, že mezi mrtvými jsou děti, těhotná žena i senioři.

Mezinárodní jednotky pomáhají, ale džihádisté se nevzdali

Bezpečnostní situaci v Mali komplikují i útoky džihádistických skupin, které jsou časté na severu země. Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují. Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

Zástupci Rady bezpečnosti OSN se setkali s představiteli malijské vlády a prezidentem v pátek večer. Tématem jednání bylo pokračující násilí v zemi a pomalé uplatňování mírové dohody s neislamistickými ozbrojenými skupinami z roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám