Hlavní obsah

Erdogan pouští na mítincích video z útoku na mešity

Právo, ČTK, doh

Zatímco světové sociální sítě se snaží blokovat každý pokus o nahrání videa z masakru v mešitách na Novém Zélandu, turecký prezident Recep Erdogan pouští tyto drsné záběry na předvolebních mítincích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelbu v mešitách si natáčel útočník na video Video: Reuters

 
Článek

Zatím naposledy pustil výňatky z videa svým příznivcům v úterý ve městě Eregli, upozornila agentura AP. Na jednom z dřívějších mítinků se tázal, proč se v tomto případě nemluví o „křesťanském teroru“, když jiné útoky jsou označovány za „islámský teror“.

Představitelé Nového Zélandu, kde je držení a sdílení videa klasifikováno jako trestný čin, se proti počínání tureckého prezidenta ohradili. Ministr zahraničí Winston Peters vzkázal, že považuje pouštění videa za „nepoctivé“ a že může ohrozit Novozélanďany žijící v zahraničí. Dodal, že video jeho zemi nijak nezastupuje a že útočník Brenton Tarrant byl Australan.

Také Faik Öztra, místopředseda turecké opoziční Lidové republikánské strany (CHP), Erdoganovi vytkl, že video použil jako „propagandu kvůli třem nebo pěti hlasům“. Turecko čekají 31. března místní volby, vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) by podle analytiků mohla ztratit některá velká města.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v úterý řekla, že udělá vše pro to, aby útočník, který se hodlá u soudu hájit sám, nedostal prostor šířit své rasistické názory. Dodala, že jeho jméno nevysloví a nedopřeje mu tak kýženou slávu. Projev v parlamentu zakončila slovy „as-Salám alajkum, mír s vámi, mír s námi všemi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám