Hlavní obsah

Jak poznat Žida. V Polsku vyvolal skandál antisemitský článek v týdeníku

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V novinovém stánku v polském Sejmu je ve volném prodeji antisemitský týdeník Tylko Polska (Jenom Polsko), který pravidelně vychází ve středu. V posledním čísle jeho redakce přinesla obzvlášť znepokojující článek s názvem Jak poznat Žida, no a v podobném duchu jsou také ostatní zveřejněné materiály.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zasedání Sejmu. Ilustrační foto.

Článek

„Za podrobnou instruktáž o tom, jak poznat Žida, zveřejněnou v Tylko Polska by se nemuseli stydět ani nacisti,“ upozornil v rozhovoru pro portál WP.pl poslanec Sejmu za Polskou lidovou stranu (PSL) Michal Kaminski, podle kterého je nehorázným skandálem to, že týdeník s mimořádně útočným obsahem je k dostání nejen v polském parlamentu, ale i v celé zemi.

Článek přináší návod, jak „podle jména, způsobu vyjadřování, antropologických rysů, povahových vlastností, ale i způsobu jednání, včetně dezinformačních aktivit odhalit příslušníky židovského národa“.

Židé dále podle článku nepříliš dbají zevnějšek, jsou přehnaně sebevědomí až arogantní a Židovkám chybí jemnost, skromnost či pocit hanby. Židovský duch je podle autora prorostlý skepticismem, pochybnostmi či destrukcí, jelikož Židé jsou mistři konspirace a dvojité morálky. „Třeba hledat způsob, jak je porazit, protože takto už to dále nemůže být,“ uvádí se v článku Jak poznat Žida.

Po kritice, kterou článek vyvolal v nezávislých polských médií, mezi částí politiků, ale i u veřejnosti, šéf Informačního centra parlamentu Andrzej Grzegrzolka uvedl, že Sejm navrhne zrušení prodeje týdeníku Tylko Polska ve svých prostorách. Obsah článku odsoudil i polský prezident Andrzej Duda.

Vydavatelem týdeníku Tylko Polska, který vychází už 22 let, je bývalý poslanec parlamentu a dvojnásobný neúspěšný kandidát na hlavu státu (v letech 1995 a 2005) Leszek Bubel, který sám sebe nazývá „hlavním antisemitou Polské republiky“.

Reklama

Výběr článků

Načítám