Hlavní obsah

Francie přivezla ze Sýrie pět dětí džihádistů

Aktualizováno

Francie v pátek do země přivezla pět dětí džihádistů, kteří bojovali v řadách teroristické organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Dětem je pět a méně let, část z nich jsou sirotci, informovalo podle agentury AFP francouzské ministerstvo zahraničí. Repatriované děti dosud žily v uprchlických táborech na severovýchodě Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlický tábor (ilustrační foto)

Článek

K teroristům v Sýrii a Iráku se v minulých letech připojily stovky francouzských občanů a řada z nich založila v samozvaném Islámském státu rodiny.

Armádním letadlem v pátek do Francie dorazilo celkem pět dětí. Tři z nich jsou potomky Julie Manincheddaové, mladé Francouzky, která odešla v roce 2014 se svým tehdejším mužem, Němcem Martinem Lemkem do Sýrie, aby se připojili k teroristické organizaci IS. Děti ve věku jeden, tři a pět let jsou potomky Manincheddaové a jejího druhého manžela, bojovníka IS původem z Maroka. On, jeho manželka i jedno z jejich dětí zahynuli před půl rokem při bombardování držav IS na severovýchodě Sýrie.

Totožnost tří z pěti dětí v pátek potvrdil právník rodičů Manincheddaové, kteří dlouhodobě usilovali o to, aby úřady jejich vnoučata převezly do Francie.

Francouzské ministerstvo zahraničí v pátek v prohlášení uvedlo, že repatriované děti jsou sirotci a děti „izolované“. Podle agentury DPA jde zřejmě o děti, které ve víru bojů ztratily kontakt se svými rodiči. Děti se nejprve dostaly do péče lékaře a psychologa a následně si je převzaly justiční orgány.

Prohlášení francouzské diplomacie zdůraznilo, že s „blízkými, kterých se to týká“, jsou úřady v kontaktu a o příjezdu dětí byli informováni. Zda budou nyní děti vyrůstat u příbuzných, není ale jasné.

Paříž v pátek zároveň poděkovala za spolupráci při repatriaci dětí Syrským demokratickým silám (SDF), arabsko-kurdské koalici, která bojuje proti teroristické organizaci Islámský stát v Sýrii.

Podle odhadů žije v detenčních a uprchlických táborech v Sýrii, které má pod kontrolou SDF, asi osm desítek dětí francouzských džihádistů.

Už ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron zklamal naděje některých francouzských rodin, které žádají, aby jejich blízcí, kteří se v uplynulých letech připojili k teroristické organizaci IS, byli převezeni do Francie a postaveni před místní soudy.

„Co se týče dospělých francouzských státních příslušníků, bojovníků a džihádistů, kteří se připojili k IS, francouzská pozice se nemění: musí být souzeni na místě, kde spáchali své zločiny,“ uvedl Macron. Francouzské ministerstvo zahraničí dnes dodalo, že to je otázka „soudní i bezpečnostní“.

Kritika z Ruska

Neochotu evropských zemí přijímat své občany, kteří se připojili na Blízkém východě do bojů v řadách IS, dnes kritizovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Západní země se podle ní svých občanů snaží „zbavit“. Mluvčí zároveň vyzvala, aby detenční tábory, ve kterých jsou drženi bojovníci IS a jejich rodinní příslušníci, předala arabsko-kurdská koalice SDF syrské vládě.

Francie je součástí mezinárodní koalice, která bojuje proti teroristům z IS v Sýrii. Její občané tvořili nejpočetnější skupinu zahraničních bojovníků z Evropy v řadách IS. Islamisté, kteří své činy často zdůvodňovali právě zapojením Paříže do bojů na Blízkém východě, zabili při teroristických útocích na francouzském území v posledních letech téměř 250 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám