Hlavní obsah

Italská loď šla ke dnu. K francouzskému pobřeží se blíží ropná skvrna

K francouzskému atlantskému pobřeží se blíží skvrna z paliva, které uniklo z potopené nákladní lodi Grande America. Podle francouzského ministra životního prostředí Françoise de Rugyho by mohla na břeh mezi španělskou hranicí a přístavním městem La Rochelle dorazit v neděli či v pondělí, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po požáru se u francouzského pobřeží potopila italská nákladní loďVideo: Reuters

 
Článek

Italská loď s nákladem kontejnerů a osobních automobilů se v Biskajském zálivu potopila po několikadenním požáru v úterý. Palivová skvrna je zhruba deset kilometrů dlouhá a asi kilometr široká, uvedla námořní prefektura pro Atlantický oceán se sídlem v Brestu.

Nyní se skvrna nachází asi 200 kilometrů od pobřeží. Ve čtvrtek k ní vyrazila speciální loď, jejímž úkolem je bojovat se znečištěním. Podmínky pro práci má ale složité. Kvůli silnému větru dosahují vlny výšky až šesti metrů.

Požár na 214 metrů dlouhé lodi Grande America plující pod italskou vlajkou vypuknul v neděli. Oheň postupně zesiloval, plavidlo se začalo naklánět a v úterý se 333 kilometrů západně od francouzského atlantického pobřeží potopilo. Loď klesla do hloubky 4600 metrů.

Sedmadvacet lidí na palubě, 26 členů posádky a jeden pasažér, opustilo plavidlo v noci z neděle na pondělí na záchranném člunu. Bylo to kolem jedné v noci, o dvě hodiny později je zachránila britská válečná loď HMS Argyll, jež proplouvala nedaleko. Nikdo z posádky nebyl zraněn.

Na palubě lodi, která mířila z Hamburku do Casablanky, bylo 2000 aut, 365 kontejnerů, z toho 45 s nebezpečnými látkami, a 2200 tun topné nafty. Nebezpečnými látkami v kontejnerech jsou mimo jiné kyselina sírová, které bylo na palubě lodi asi 70 tun, a kyselina chlorovodíková, které loď převážela ještě asi o 30 tun více.

Reklama

Výběr článků

Načítám