Hlavní obsah

Nová IRA se přihlásila k dopisovým bombám v Londýně a Glasgow

– Londýn/Belfast

Ke čtyřem balíčkům s podomácku vyrobenými náložemi, které byly minulý týden nalezeny na dvou londýnských letištích a na nádraží, stejně jako na univerzitě ve skotském Glasgow, se přihlásila malá skupina radikálních irských republikánů, která si říká IRA stejně jako Irská republikánská armáda. Své prohlášení poslala v pondělí do kanceláře webu Irish News v Belfastu. Policie nyní prověřuje, zda skupina skutečně balíčky poslala.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Policisté prohledávají nádraží Waterloo v Londýně, kde byly nalezeny podomácku vyrobené bomby.

Článek

Skupina v prohlášení oznámila, že poslala poštou pět balíčků, tři do Londýna a dva do Glasgow. Objeveny byly jen londýnské a jeden poslaný na univerzitu v Glasgow. O tom skupina uvedla, že byl určen pro náboráře britské armády, který tam působí. Podle Irish News dodala, že i druhý balíček byl určen pro náboráře. Web uvedl, že skupina už dříve cílila na toto oddělení armády.

Tři balíčky poslané do Londýna však mířily na letiště London City a Heathrow a na nádraží Waterloo. První při otevření začal hořet.

Zápalná látka byla ukryta v hnědé bublinkové obálce. Na všech byly známky k Valentýnu 2018 se symbolem srdce a nápisem Love Eire a dublinská adresa odesilatele.

Skotská a londýnská policie společně uvedly, že prověřují pravost přihlášení. Zmínily, že balíčky byly podobné těm, které dříve poslala jedna z odštěpeneckých skupin severoirských teroristů. Upozornily i na nesrovnalosti: „Uvědomujeme si, že se v textu uvádí, že bylo posláno pět balíčků a do tohoto okamžiku jsme zachytili jen čtyři.“ Severoirskou stopu však sledovali policisté od počátku.

Odštěpenecké skupině používající zkratku IRA se obvykle říká Nová IRA. Je jednou ze skupin, která se oddělila od IRA, protože nesouhlasila s velkopáteční dohodou, která v rcoe 1998 ukončila násilí v Severním Irsku. Podle agentury Reuters je mnohem menší než Prozatímní IRA, která je zodpovědná za téměř polovinu ze 3600 obětí sektářského násilí v regionu a která se rozpustila po uzavření severoirské mírové dohody v roce 1998.

Výběr článků

Načítám