Hlavní obsah

Slovensko odmítlo americkou nabídku na modernizaci vojenských letišť

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské ministerstvo obrany ukončilo jednání s americkou stranou o modernizaci vojenských letišť Sliač a Kuchyňa.

Foto: Jan Koller, ČTK

Americké stíhačky F-16 na slovenském letišti Kuchyňa (snímek ze srpna 2006).

Článek

Resort vedený Slovenskou národní stranou (SNS) argumentuje tím, že nabízených 105 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) spojených s dalšími podmínkami by bylo zásahem do suverenity Slovenska.

Úřad tvrdí, že nabídka byla „zaměřená výhradně na budování zařízení a objektů, které by sloužily k rozmístění americké armády, vojenské techniky, materiálu a jejich využití k jakýmkoli účelům“.

Obavy z rozmístění vojenských základen

Vládní SNS vyjádřilo obavy, že tento krok by mohl vést k rozmístění cizích vojenských základen na území Slovenska, s čímž zásadně nesouhlasí.

Šéf strany Andrej Danko dokonce varoval, že pokud Slovensko přijme zmíněnou investici, SNS opustí vládu. Nejmenší vládní strana Most-Híd postoj koaličního partnera nechápe a poukazuje na nedostatek financí při modernizaci slovenské armády. „Stanovisko SNS naznačuje, že financí je najednou dost,“ uvedla strana Most-Híd ve svém stanovisku.

Ministerstvo zahraničí vedené nejsilnější vládní stranou Směr-sociální demokracie konstatovalo, že dohodu se Spojenými státy neodmítla zatím ani jediná členská země NATO a tento krok ohrožuje důvěryhodnost země.

Reklama

Výběr článků

Načítám