Hlavní obsah

V Etiopii se zřítilo letadlo se 157 lidmi na palubě, nikdo nepřežil

• Aktualizováno

Letadlo etiopské letecké společnosti se v neděli ráno zřítilo při letu do keňského Nairobi. Na palubě bylo celkem 157 lidí. Britská BBC uvedla, že nehodu nikdo nepřežil. Na palubě cestovali lidé z 33 zemí.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Místo dopadu stroje

Článek

Podle dostupných informací nebyli na palubě zříceného letounu žádní Češi, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Podle serveru Pravda.sk měli být na palubě letadla dva občané Slovenské republiky. „Aktuálně probíhají záchranné práce. Identitu obětí zatím úřady nepotvrdily,“ řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel.

BBC s odkazem na čínská média uvedla, že mezi pasažéry bylo osm Číňanů.

„Výbuch a oheň byly natolik silné, že jsme se na místo nemohli dostat. Všechno bylo spáleno,” uvedl pro BBC jeden z očitých svědků, který se měl nacházet poblíž místa neštěstí.

Boeing 737 etiopské společnosti Ethiopian Airlines havaroval při letu z etiopského hlavního města Addis Abeba do keňského hlavního města Nairobi. Na palubě bylo 149 cestujících a osm členů posádky.

Podle informací FlightGlobal se jednalo o nový letoun 737-8MAX, který aerolinky obdržely v listopadu loňského roku.

kondolence etiopského premiéra

Etiopský premiér Abiy Ahmed na Twitteru vyjádřil „nejhlubší soustrast rodinám a těm, kteří při nehodě přišli o své blízké”, informuje BBC.

Podle vyjádření letecké společnosti se Boeing 737-800 MAX ztratil z radarů šest minut po vzletu v 8:44 místního času u Bishoftu. Informace o osudu cestujících a posádky zatím nejsou.

V souvislosti s nehodou vydal Boeing prohlášení, že celý incident pozorně monitoruje.

Nejde o první nehodu
Podle dostupných zpráv letadlo, které se v neděli zřítilo, byl nový model Boeingu 737 MAX. Právě tento typ letadla loni v říjnu spadl do Jávského moře na letu z Jakarty se 189 lidmi na palubě.
Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikovat ovládání stroje, což "může vést k nárazu do terénu". Za pravděpodobnou příčinu nehody indonéského letadla se uváděl automatický systém ovládající stabilizátory. Dostával zřejmě špatné vstupní informace o rychlosti a výšce a namířil letoun dolů. Údaje obsažené v nalezeném záznamníku letu potvrdily, že stroji špatně fungoval ukazatel rychlosti, a to při čtyřech jeho posledních letech. Společnost Lion Air, které letadlo patřilo, přitom tvrdila, že problémy byly odstraněny.
zdroj: ČTK

Letecká společnost Ethiopian Airlines létá do mnoha destinací po celé Africe, patří mezi populární dopravce. Z Addis Abeby létá rovněž do 61 mezinárodních destinací.

Foto: Profimedia.cz

Stroj společnosti Ethiopian Airlines (ilustrační snímek)

Z hlediska bezpečnosti má velmi dobrou reputaci, a to i poté, co se v roce 2010 jeden z letounů zřítil do Středozemního moře krátce po odletu z libanonského Bejrútu. Nehodu nepřežilo 90 lidí.

Tragický let v roce 1996

Nejtragičtější nehoda společnosti se stala v listopadu roku 1996, kdy letadlo této společnosti, rovněž při letu z Addis Abeby do Nairobi, bylo uneseno. Únosci chtěli s letadlem přistát v Austrálii.

Poté, co se jeden z motorů letounu zastavil po vyčerpání paliva, se piloti pokoušeli o nouzové přistání na vodě v Indickém oceánu. Po nárazu do korálového útesu zemřelo 123 lidí z celkového počtu 175 na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám