Hlavní obsah

Berlín přehlížel zločince mezi běženci

Právo, DPA, mcm, ORF

V uplynulých pěti letech, během nichž zažila Evropa uprchlickou krizi, zaslal Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) orgánům trestního řízení tisíce upozornění na možné válečné zločince mezi běženci. Drtivou většinou z nich se však nikdo nezabýval, jak upozornil německý bulvární deník Bild s odvoláním na informace od spolkového ministerstva vnitra.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova. Ilustrační foto

Článek

Od roku 2014 do počátku letošního roku vypracoval BAMF zhruba pět tisíc upozornění na „zločiny podle mezinárodního práva“. Jinak řečeno, migrační úřad upozorňoval na to, že mezi běženci se mohou nacházet pachatelé válečných zločinů.

Nejmenší zájem byl v době krize

Zmíněná upozornění zaslal BAMF Spolkovému kriminálnímu úřadu (BKA) a generální prokuratuře. Oba úřady, které jsou činné v trestním řízení, obdržely mimoto ještě dalších 210 podobných upozornění z jiných míst.

Pouze ve 129 případech však prokuratura nebo BKA začaly nějak jednat. Jinak řečeno, plných 97,5 procenta podaných upozornění na potenciální válečné zločince mezi migranty bylo jednoduše ignorováno.

Zvlášť skandální situace panovala v době, kdy vrcholila migrační krize, tedy v letech 2015 až 2016. V té době vypracoval BAMF 3800 upozornění na možné pachatele válečných zločinů. BKA a prokuratura se však začaly zabývat pouhými 28 z nich. Zbylými více než 99 procenty upozornění se opět nikdo nezabýval.

Tyto informace předložilo ministerstvo vnitra v reakci na interpelaci poslanců liberální strany FDP, která je pak zveřejnila. Správnost údajů potvrdilo ministerstvo i na žádost Bildu.

Mezi lidmi, u nichž BAMF předložil svá podezření, je podle úředních údajů také dvanáct Němců. Další podezřelí přišli z válkou rozvrácených zemí, jako je Sýrie, Irák či Afghánistán, ale také africká Gambie.

Seehofer slíbil důkladný přezkum

Agentura DPA později napsala, že jen část podezřelých válečných zločinců přišla jako žadatelé o azyl do Německa. Většinou se prý jednalo o upozornění na mučitele, teroristy, milicionáře a funkcionáře v jejich domovských zemích.

Mluvčí ministerstva se snažil obhájit postup BKA a generální prokuratury, když Bildu řekl: „Velký počet upozornění nepřipustil, aby byla přímo vyšetřena všechna, například formou policejních výslechů.“

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bývalý předseda CSU Horst Seehofer

K dalším příčinám slabé reakce na upozornění BAMF patří podle DPA výskyt falešných obvinění a často obtížná situace s dokazováním zločinů, které byly spáchány v zahraničí. Ministr vnitra Horst Seehofer pak ujišťoval, že úřady tyto informace „jednoduše neodložily, ale přirozeně je přezkoumaly a roztřídily podle priority“. Nechá si prý o tom vypracovat zprávu.

Poslankyně FDP Linda Teutebergová, mluvčí strany pro bezpečnost a migraci, naopak zdůraznila: „Váleční zločinci nesmí získat v Německu ochranu. Pochybuji o tom, zda spolková vláda sledovala v uplynulých letech tuto záležitost s náležitou vážností.“

Reklama

Výběr článků

Načítám