Hlavní obsah

Huawei neškodí, ignorujte Washington, radil čínský komunista v Mnichově

Vysoce postavený hodnostář čínské vládnoucí strany na mnichovské bezpečnostní konferenci bránil firmu Huawei a odmítl americké obavy, že by telekomunikační gigant mohl tajně shromažďovat údaje a předávat je Pekingu. Člen politbyra komunistické strany Jang Ťie-čch' vyzval Evropany, aby ignorovali Washington.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Číňan reagoval na amerického viceprezidenta Mika Pence.

Článek

Čínský představitel podle agentury AP reagoval poté, co americký viceprezident Mike Pence označil Huawei za hrozbu pro národní bezpečnostní systémy, a vyzval spojence, aby čínskou firmu vyloučili z budování pokročilých sítí 5G.

Jang účastníkům mnichovské bezpečnostní konferenci řekl, že Evropané sami „vědí, kde leží jejich vlastní zájmy, a tak se zdržte poučování”. Obvinil Spojené státy, že v této věci prosazují své vlastní zájmy.

„Čínské právo nevyžaduje, aby společnosti instalovaly zadní vrátka či shromažďovaly zpravodajské informace,” ujistil. „Huawei jako společnost velmi úzce spolupracuje s evropskými zeměmi,” dodal. „Evropané velmi dobře vědí, kudy vede moudrá cesta, aby pokročili dál,” usoudil.

Nikoho neohrožujeme

Jang dal rovněž najevo, že Čína nemá zájem připojit se k nějaké širší verzi smlouvy o zákazu raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Tu tento měsíc vypověděly nejprve Spojené státy, podle nichž ji Rusko porušovalo, a vzápětí i Rusko, rezolutně odmítající americká obvinění. Washington se k odstoupení od smlouvy rozhodl i kvůli Číně, na kterou se tato smlouva z dob studené války nevztahuje.

Jang řekl, že smlouva INF by měla zůstat zachována, ale „Čína rozvíjí své vojenské schopnosti v přísném souladu se potřebami své obrany a nikoho neohrožuje, a proto se stavíme proti tomu, aby se smlouva INF stala vícestrannou”.

Experti odhadují, že většina čínských jaderných hlavic je instalována právě na raketách, které smlouva INF zakazuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám