Hlavní obsah

USA: obhájkyni teroristů hrozí dvacet let za konspiraci

– NEW YORK

Třicet let se věnovala obhajobě revolucionářů a radikálů. Nyní byla newyorským soudem shledána sama vinnou z napomáhání teroristům. Lynne Stewartové (65) hrozí 25 let vězení. Obvinění odmítá. Ochránci lidských práv označili čtvrteční rozsudek za útok na základní svobody dané ústavou.

Článek

Veteránka boje za lidská práva rozhodnutí poroty přijala se slzami v očích. Její obhájce Ron Kuby označil verdikt za "černý den pro občanské svobody v USA a pro advokáty, kteří se o ně zasazují", a za "hroznou zprávu v době, kdy potřebujeme obhájce lidských práv více než kdy dříve".

"Doufám, že se veřejnost této země probudí. Nemohou se přeci zavírat právníci za to, že hájí klienty," uvedla před soudní budovou právnička.

Proces probíhá od června

Stewartová se věnovala obhajování osob z okraje společnosti, především levicového zaměření. Mezi jejími klienty byl i slepý egyptský šajch Umar Abdar-Rahmán odsouzený v roce 1995 za přípravu bombových útoků v New Yorku a pokusu zabít egyptského prezidenta.

Právnička měla údajně zneužít svého postavení a zprostředkovávat uvězněnému kontakty s vnějším světem, konkrétně s dalšími teroristy. Navíc měla při obhajobě používat zfalšovaných prohlášení a lhát úřadům.

Policie ji zatkla v roce 2002. Proces ale začal až vloni v červnu. Stewartová pobývá na svobodě. Nesmí však až do vynesení rozsudku opustit New York. Datum oznámení verdiktu tiskové agentury nevydaly.

"V éře po 11. září 2001, kdy se s jinak smýšlejícími zachází automaticky jako se zrádci, bohužel nepřekvapuje, že bojovnice za lidská práva se stává odsouzencem," řekl její advokát Kuby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám